Автор
Антония Михайлова

Световния ден на сърцето: ще има събития в 7 града

29 септември е Световният ден на сърцето. Тази година мотото на кампанията е: "Използвай сърцето си, за да знаеш!"

През 1999 г. Световната Федерация на Сърцето (WHF), заедно със Световната здравна организация обявяват, по идея на Антъни Де Луна, президент на СЗО, 1997-99г., създаването на Ден на Сърцето.

Кампанията ще акцентира върху познанията за подобряване стила на хранене, увеличаване на физическата активност, намаляване на вредните навици и насърчаване на профилактичните прегледи с редовно проследяване на показателите - телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол и др. 

Кампанията ще се състои в седем града. В София се организира информационна кампания на студентите по медицина в метрото. В 19:30 ч. днес сградата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в червено, информират от ДКБ. Утре от 10:30 ч. в Южния парк ще има открита тренировка и демонстрация на кардиопулмонална ресусцитация от инструктори на Университетския аварийно-спасителен отряд и Националния екип за реакция при бедствия, аварии и катастрофи. 

Също днес в Пловдив от 18:30 ч. ще се състои информационна кампания за здравословен начин на живот. Присъстващите ще чуят и изпълнението на роял на маестро Евгени Генчев. Ще има също флашмоб "Живото сърце" и пускане на балони в небето. Бургаският кей тази вечер от 19:30 ч. също ще бъде осветен в червено. Кампанията ще обхване и Плевен, Варна, Русе, Троян.

Сърдечно-съдовите заболявания, както и инсултът, са водеща причина за отнемането на 18.6 милиона човешки живота всяка година.

За 520 милиона пациенти, със сърдечно-съдови заболявания, пандемията, причинена от COVID-19 и неговите варианти, се оказа, повече от значима, а за много от тях фатална.

Целта на кампаниите е да се насочи вниманието към важната роля на профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, както и към рисковите фактори, водещи до тези болести.

Статистиката показва, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред женитевсеки трети смъртен случай на жена се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от ССЗ.

Застрашени от сърдечни заболявания са и децата. При тях рискове съществуват както преди раждането, така и през годините, когато детето израства. Тези рискови фактори са свързани с неправилното хранене, липсата на физическа активност, а също така ролята на неблагоприятната среда, причинена от тютюнопушене например. Ежедневието на модерния човек също крие своите рискове от най-ранна възраст – такива са леснодостъпните, но вредни храни, увлечението по компютърните занимания и др.

Всяка година сърдечно-съдовите заболявания причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). Ако този ръст се запази, прогнозите са сочат, че след 20 години броят на починалите от ССЗ ще достигне 23 милиона души годишно.

Според данните, над 60% от смъртността в България се дължат на сърдечно-съдови заболявания. Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления, каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.

У нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. Средно по статистика в България има около 12 000 - 13 000 инфаркта и между 25 000 - 30 000 инсулта, тоест два пъти повече. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, надвишава 25%. 

Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често остават инвалиди в тежка форма. За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Близо 44% от населението у нас са пушачи. Различни изследвания пък нареждат българина на опашката в Европа по физическа активност.

Тези цифри могат да бъдат драстично намалени с няколко прости правила, които всеки трябва да предприеме в семейната среда: налагане на здравословно меню; повишаване на физическата активност; спиране на тютюнопушенето.

Четете още: Защо е хубаво да тичате