Помните романтичната сага между червенокосата красавица Хюрем Султан и Сюлейман Великолепни от турския сериал, който неотдавна прикова вниманието на българските зрители пред малките екрани. Историята за любовта между най-могъщият султан в Османската империя и наложницата Александра, дъщеря на православен украински свещеник, пресъздадена по особено интригуващ начин, не се е отдалечила много от историческата истина. Сериалът разкрива тайните на хубавицата, с чиято помощ тя е пленила сърцето на султана за цял живот. Да почерпим знания и вдъхновение от една мъдра и влюбена жена, която историята никога няма да забрави. Жена, която е останала единствената любов в душата на своя съпруг до сетния му дъх.

Да произнасяш нежно името му

Няма достоверни източници, свидетелстващи за първата среща на Роксолана и Сюлейман. Една от най-разпространените версии обаче е, че робинята била поднесена на владетеля като подарък, когато той се възкачил на престола. Повечето свидетелства сочат, че момичето е било дъщеря на свещеник и се е казвало Александра Гавриловна Лисовска. Родена е в Рогатин (Украйна) и е била отвлечена недалеч от гр. Лвов.

Първата среща на Сюлейман с украинската робиня Александра в сериала се случва, когато бъдещите наложници биват представени на султана. Още тогава момичето осъзнава, че за да не се изгуби сред стотиците жени, заобикалящи владетеля, трябва да привлече вниманието му. Точно затова червенокосата хубавица залага всичко на карта – без да склони глава пред господаря си, тя смело произнася името му и припада право в ръцете му. Разбира се, името на султана, изречено с нежен женски шепот, не може да не се запечата в паметта му. Героинята затвърждава резултата същата вечер с екзотичен танц, привличайки отново вниманието на Сюлейман и получавайки от него тъй важната кърпа. Благодарение на тази тактика султанът вече няма да може да спре да мисли за Александра. В днешно време, разбира се, е глупаво да припаднеш на първа среща. Но ако заинтригуваш мъжа с нежен глас, изричайки името му, вече си на 50 % от успеха.

Да бъдеш непринудена и весела

Хюрем означа „смеещата се“. Това име ни издава още един исторически урок от тази мъдра жена. Според един от запазилите се до наши дни източници Александра получила този прякор от робите. Ловците на хора за робство и любовни утехи виждали най-различни емоции сред пленничките си, но звънкият смях на Лисовска ги потресъл. Тя попаднала вече с това име в двореца на Сюлейман и го запазила до смъртта си. Във филма султанът още на първата среща разбира, че с тази жена се чувства непринудено, с нея забравя всичките си грижи. Това момиче се превърнало за него в слънчев лъч, в зрънце щастие. Именно затова владетелят нарича наложницата си Хюрем. Веселието и палавостта на Александра привличат вниманието на султана и залягат в основата на връзката им, която продължава до края на живота им. Да носиш радост на любимия си е може би основната задача на мъдрата жена.

Да четеш много

Въпреки крехката си възраст Хюррем била доста мъдра. Тя се интересувала от всичко и дори приела исляма, за да може де погледне на света и през очите на любимия си. Чела е много книги, била е ерудирана и изключително интелигентна жена. Интересувала се е от всичко, което вълнувало любимият ѝ султан. Качество, което силно заинтригувало влюбеният владетел. А мъжът иска да бъде сигурен, че любимата му винаги ще го подкрепя с мъдростта си.

Веднага, щом имала тази възможност, Александра се заела да научи турски език, да опознае културата на страната. Според много исторически източници една от първите молби на Хюрем към султана била да ѝ разреши да посещава дворцовата библиотека. Връщайки се от поредния си поход, Сюлейман един ден видял, че любимата му за кратко време е научила няколко езика и е започнала да пише стихове. Писмата със стихове, които двамата пишели един на друг, са се запазили и до днес. Хюррем осъзнавала, че с такъв мъж трябва да бъде ако не равна на него по интелект, то поне да умее да поддържа разговор с него – и при нужда да му даде деликатен съвет за следващата стъпка в дворцовата дипломатика.

Бъди честна със самата себе си

Въпреки тежката си съдба Александра Лисовска не се опитвала да получи справедливост на всяка цена, попадайки в една друга реалност. Любовта на Сюлейман ѝ спечелила и любовта на народа. Според слуховете турците предпочитат да смятат Роксолана за истинска туркиня, толкова са големи заслугите ѝ пред простосмъртните в исторически план. Във филма червенокосата хубавица, след като се опарва веднъж, разбира, че не бива да се противопоставя на приближените на султана, а ако ще води някаква своя игра, то трябва да го прави тайно. Сцените, когато Хюрем се оплаква от пашата и предизвиква гнева на султана, показват как героинята натрупва опит в тънкостите на зрелия живот, в плетенето на интриги, в борбата за живота си и за вниманието на Сюлейман. По-късно, по време на сбиването с Махидевран, Хюрем вече не поема рискове, а заема позицията на слабата страна, укрепвайки по този начин връзката си с любимия.

Ако наистина искате да прекарате живота си с даден мъж, недейте да го притискате с правилата си и приоритетите си. Това поведение може да предизвика само противоречия и спорове. Ако не сте съгласни отношенията ви да са в точно този модел, започнете да градите новия постепенно, демонстрирайки меко и деликатно предимствата му. Постепенно любимият ви ще разбере, че връзката с вас е по-важна от срещите му с приятели – или и двамата ще осъзнаете, че не сте един за друг.

Четете още: Двойките от турските сериали, чиято любов премина и в реалността