Автор
Woman.bg

Венсан Касел - любимото ни лошо момче днес става на 57

На днешната дата преди 57 години в Париж се ражда Венсан Касел - лошото момче на съвременното френско кино, което успя да постави Холивуд в краката си.

Бащата на Венсан е актьор, а майка му журналистка. Родителите му се развеждат, когато той е едва на 14. Тийнейджърът остава да живее с баща си, поради което голяма част от юношеството му минава зад театралните кулиси и на снимачната площадка.

Баща му Жан-Пиер обаче трудно съвместява грижите за тийнейджър с актьорската игра и поради това решава да прати сина си в пансион. Младият Венсан не е въодушевен от решението на баща си и бяга от няколко пансиона в знак на протест. Като е категоричен, че единственото, което е научил от престоя си в този тип заведения, е "никога да не записва детето си в пансион".

Учи и в цирково училище, където изучава акробатика. Категоричен е, че наученото много му е помогнало на снимачната площадка.

Пробива си в киното прави през 1991 година с филма "Ключовете от рая" на режисьора Филип де Брока. Веднага след това става известен с ролята на Винц във филма на Матийо Касовиц – "Омраза". За тази роля Венсан Касел е номиниран за награда "Сезар" в две категории - най-добър дебют в киното и най-добър актьор.

Започва да се снима в големи продукции през 2000 година с филмите „Братството на вълците“ на режисьора Кристоф Ган и „Пурпурните реки“, където отново работи с режисьора Матийо Касовиц.

През 2004 г. се снима в "Бандата на Оушън 2", а през 2007 г. в "Бандата на Оушън 3". През 2008 г. Венсан Касел влиза в образа на легендарния гангстер Жак Месрин в двата биографични филма на режисьора Жан Франсоа Риши – "Месрин: Инстинкт за смърт"' и "Месрин: Обществен враг №1". Тази роля му носи награда "Сезар" за най-добър актьор, а Жан Франсоа Риши също е удостоен със "Сезар" за режисура.

Актьорската кариера донася на Венсан не само признание, слава и богатство, но го запознава и с първата му съпруга Моника Белучи, за която самият Венсан казва, че е първата му истинска любов. Самият актьор признава, че преди Моника не е бил човек на сериозното обвързване и връзките му са били доста мимолетни, като дори разкрива, че не се е задържал с някоя жена повече от четири месеца.

Началото на края на ергенския живот на Венсан Касел се поставя през1996 година. С бъдещата си избраница и икона на италианското кино актьорът се запознава на снимките на филма "Апартаментът". Противно на битуващото твърдение Венсан и Моника не се влюбват от пръв поглед.

Касел смятал Белучи за "поредната манекенка, опитваща се да пробие в киното с помощта на гърдите си". Моника пък решила, че Венсан е високомерен и надут. Въпреки това любовната история, заложена в сценария на "Апартаментът", променила мнението на актьорите. Две-три целувки пред камерата били достатъчни, за да се превърне антипатията в симпатия.

Двамата се женят три години по-късно. Имат две деца и брак, който не се вписва в общоприетите разбирания. Защо ли? Защото през по-голямата част от времето двамата са разделени. Не само заради работни ангажименти, но и защото Венсан желае да живее във Франция, а Моника гравитира между Рим и Лондон, а любовта помежду им явно не е достатъчен стимул да се срещнат и устроят някъде по средата.

Твърди се, че дори след сватбата всеки се прибрал в собствения си апартамент – единият в Париж, а другият в Рим. Ситуацията не се променя, дори когато на бял свят се появяват двете им дъщери.

Венсан Касел и Моника Белучи се развеждат през 2013 година. Официалната причина за края на брака им не е известна, но преди месеци Касел заяви, че Моника винаги ще остане скъпа на сърцето му.

"Никога не бих наранил Моника. Уважавам я. Ако се нуждае от мен, ще отида с нея на другия край на света", сподели актьорът.

Касел таи топли чувства към бившата си изгора, но вече име нова любима – тя е смугла, красива и с 30 години по-млада от него. Разликата във възрастта не притеснява Касел и не го спира да мине под венчилото с красавицата на име Тина Кунаки, доказайки, че никога не е късно да намериш любовта.

"Мислех си, че след като съм бил женен и имам две деца, съм изживял това, което е трябвало, и сега ми се полага да съм сам. Наслаждавах се на свободата си известно време, но в един момент осъзнах, че животът ми е празен. Нямах планове да излизам с някого. Просто се случи. Не избираш в кого да се влюбиш", признава Касел в интервю.