Автор
Woman.bg

Вижте как изглежда менструацията за жените по света

Всички дами имаме особено отношение към „онзи“ период от месеца, в който се нуждаем от повече шоколад, от повече разбиране, повече комплименти и най-вече от, така да се изразим, превързочен материал. И ако за вас купуването на превръзки или тампони не представлява трудност, то някъде в другия край на света има едни клети жени, които не могат да си ги позволят. Други пък не използват тези материали, които да попиват кръвта им по екологични причини.

Те използват по-различни и дори бихме казали интересни методи за справяне с месечния цикъл. В някои страни дамите дори сами изработват превръзките си. Вижте как минава менструацията на жените по света:



Пакистан

В Пакистан много жени използват кърпи вместо превръзки, защото това е далеч по-евтино решение. Такъв е случаят и на 18-годишната Саба:

„Майка ми ми каза да използвам кърпа, защото не можем да си позволим превръзки. Но ми е трудно да наместя кърпата правилно, а също така чувствам и дразнение от нея. Трудно ми е и не искам другите да виждат кога съм в цикъл.“

Уганда

Тук нещата стават доста интересни. Някои жена, като например 23-годишната Лепера, използват поли от кожа на козел, докато не спре менструацията им.

„Полата от кожа от козел е национална дреха, която жените носят по време на цикъл. Винаги я нося, защото е достъпна. Хубавото е, че не плащам за нея, ако остарее – просто си ушивам нова.“



Други местни дами пък използват земята, за да попият кръвта си. Някои просто изравят дупка в земята и сядат върху нея, когато имат силна менструация.

Великобритания

27-годишната британка Хилари е зачеркнала превръзките за еднократна употреба по екологични причини. Вместо това тя използва такива, които могат да бъдат употребявани многократно.

„Тези превръзки се произвеждат в Индия и са комбинация от памук и бамбук. За мен е много важно, че са от естествени материали, защото така ми е по-комфортно, а и знам, че правя добро за екологията“, споделя самата тя.



Други дами от Великобритания пък използват менструални чашки, защото те не се изхвърлят, а единствено се преваряват и отново са годни за употреба.

Непал

Дамите в Непал са категорични, че обикновените превръзки и тампони са твърде скъпи, освен това вредят на екологията. Те смятат, че трябва да бъдем по-пестеливи и да не образуваме толкова боклук, като използваме платнени превръзки. Всяка дама там сама ушива превръзката, която употребява дълго време.

Четете още: Защо жените не могат да си затварят устата? Попитайте зъболекаря си