Декември е в разгара си и коледното настроение е навсякъде. Обожаваме това време от годината, защото около празниците имаме повече часове за почивка, за срещи с приятели, за лежерни разговори за онези неща от живота, които ни карат да се усмихваме.

Декември е очакване - на новата година, на подаръците, на обещанията, които всички си даваме. И ако можем да добавим щипка емоция, то ние я намираме във вкусната и приготвена с любов храна.

И така - навън вече е доста хладно, гостите са се обадили, че след час ще пристигнат, а пред мен традиционно се разгръща един вкусен свят. Тогава спонтанно възниква и екзистенциалният въпрос какво да сложа на масата. Обичам храната да носи радост, да носи наслада и да показва отношение. А когато става въпрос за дните около Коледа - искам от всичко по много и задължително да е на моята маса с моите любими хора, в моята коледна магия, която само аз знам как да забъркам с правилните "заклинания". Е, ще призная - и с точните продукти и рецепти.

С времето съм се научила, че има изпитани ритуали, които винаги действат. Моят включва бутилка добро вино и дъска с качествени сирена. Обикновено минавам през "Фантастико" и взимам от селекцията на Castello - имат наистина изключителни продукти, приготвени от свежо прясно мляко, с вкус, който небцето запомня и търси.

Но за едно истинско коледно парти искам винаги нещо специално, отделям повече време да приготвя храна, която предизвиква не само вкусовете, но и всичките ми сетива - с аромат, с концепция, с начин на поднасяне.

Всичко което ми трябва? Верни и достатъчно гладни приятели и красиви плата, в които да наредя вкусни хапки.

Затова и ще ви споделя моите "шампиони" на тема коледно парти. Това са рецептите, които са доказано изпробвани, дават един празничен нюанс на коледния брънч и ми носят магията на празниците по начин, който пленява. Стига да спазвате старото правило, че хубавите хапки се правят върху вкусно канапе, вземете пресен хляб или зеленчуци, бейби салати и цветни плодове за декорация, както и качествено сирене - няма причина празничните снаксове да не ви се получат перфектно.

Крекери със синьо сирене, грозде и пастърма

Много ефектни, с плътен вкус и истински апетитни - крекерите с малко пастърма, синьо сирене и разполовено гроздово зрънце са истинска магия. Всичко, което ви трябва са пакет хубави крекерчета, малко телешка пастърма - по възможност много тънко нарязана, шепа грозде и малко синьо сирене Castello. Поставете пастърмата небрежно свита върху солената бисквитка, отчупете парче сирене и аранжирайте с едно разполвено гроздово зрънце.

Коледен венец от сирена

Обожавам коледните венци, носят ми настроение и правят атмосферата истински специална. А какво ще кажете за един нестандартен венец, в който вместо елхови клонки сложим куп вкусотии. Предлагам ви специална изненада за коледното парти - малко камембер, синьо сирене, малки цветни плодчета и една панделка за разкош. Няколко смокини също ще свършат страхотна работа - хем за допълване на вкуса на сиренето, хем за да дадат колорит на вашия венец. Една идея за гурме декорация, която винаги работи.

Топка от меко сирене, ядки и сушени плодове

А какво ще кажете за нещо още по-пленително? Нещо, което никога не ви е идвало наум да направите с няколко парчета Камембер и шепа сухи горски плодове и ядки? Това е една рецепта, която е лесна за приготвяне. Винаги ефектна. Винаги вкусна. Изобщо - вашият коледен хит. Всичко, което ви трябва, са две опаковки меко сирене Castello, шепа цветни сушени плодове, малко неосолени прясноизпечени ядки, малко крекери и добри приятели, с които да ги споделите. Омесете мекото сърце на сирената с ядките и сушените плодове, оформете топка и я поднесете с малко крекери.

*И накрая - не забравяйте, че магията на Коледа съществува. Аз я намирам в идеята да бъдем заедно, да играем карти след празничната вечеря, да отворим доброто старо "Монополи" от детството и да си разказваме истории. От миналото, от бъдещето, от вчера и от изминалата година. Да си спомняне само най-хубавото. И да бъдем заедно, в компанията на нещо вкусно.

Сигурно заради това винаги в хладилника ми има няколко сирена Castello. Защото през декември никога не знаеш кога коледната магия ще почука на вратата ти, нали?

(в материала има продуктово позициониране)