На 22 март отбелязваме Международния ден на водата, на тази магична сила, без която не можем.

Инициативата за честването на този ден възниква през 1992 г. по време на конференция на Обединените нации, проведена в Рио де Жанейро.

Тази година ООН избра мотото "Водата и изменението на климата" - тема, която поставя акцент върху неразривната връзка между тях. Кампанията цели да се покаже как правилното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени - за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването.

Водата се нарежда на второ място по важност след въздуха. Затова трябва да си даваме сметка, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това как защитаваме качеството на водата.

Замърсяването на водата е все по-голяма и реална заплаха. Над 2,5 милиарда души по света живеят без подходяща канализация, показват резултати от изследване.

Затова днес, когато отбелязваме Световния ден на водата, би било добре за самите нас да се замислим как да опазим това природно богатство.

Крайречните гори в България се характеризират с богато биоразнообразие, като естествено пречистват водата в реката.

Ако мислим с грижа за водата, можем да помогнем, за да я опазим. За съжаление често пъти хората са в основата на замърсяването на водата. Не бива да изхвърляме отпадъците си на необозначени за това места (извън кошчето за боклук), защото така те могат да попаднат в почвата, в реките и езерата, а това ще доведе до вредни последици.

Според доклад, публикуван от NBC News, фасовете от цигари се оказват едни от най-големите замърсители на океаните. Филтрите са основното притеснение на еколози, които са изненадани, че този продукт е останал извън всякакви еко регулации. Статистиката в едно изречение е - 5,6 трилиона фаса се изхвърлят по земята и във водата всяка година.

А има начини да помогнем!

Това, на което трябва да се научим, е да пестим водата. Обърнете внимание на крановете на чешмите си, защото една капеща чешма харчи над 70 л вода дневно. Не е нужно и докато "сапунисваме" съдовете, водата да от чешмата да шурти ненужно.

Във всяко "модерно" домакинство има съдомиялна машина. За предпочитане е да се използва само когато е пълна със съдове, тъй като така се пести до 10 пъти повече вода, отколкото ако мием на мивката цялото това количество посуда.

Така, както обръщаме внимание на козметиката, която ползваме, нека се замислим за препаратите, с които почистваме у дома. Нека са екологични, защото те не замърсяват толкова сериозно водата, която ползваме.

Нещо, за което повечето хора вече се досещат, е, че не е необходимо да източваме студена вода от чешмата, а просто можем да съхраняваме едно шише в хладилника.

Към тези от вас, които отглеждат растенията в двора на къщата си с чиста питейна вода - не го правете! По-добрият вариант е да ползвате пречистена вода от битовата пречиствателна станция.

"Вода, ти нямаш нито вкус, нито цвят, нито мирис. Невъзможно е да бъдеш описана. Наслаждаваме ти се, без да осъзнаваме, какво представляваш! Не може да се каже, че ти си необходима за живот - ти си самия живот! Ти си най-голямото богатство на света!", по този начин описва това богатство - водата, Антоан дьо Сент-Екзюпери. Няколко изречения, а казват всичко...

И не, водата не ни е даденост! Нито едно богатство от природата не бива да възприемаме по този начин. За водните ресурси трябва да мислим с грижа.