Автор
Ива Петрова

Вредните навици, от които ви окапват миглите

Дори и дамите, които по природа имат гъсти и дълги мигли, могат да се сблъскат с разреждане на миглите, необходимост от по-плътно гримиране или дори използване на изкуствени мигли.

Сигурно ще кажете, че всичко се дължи на неправилно хранене и постоянен стрес. По-често обаче причината се крие в нашите навици, които от ден на ден правят миглите по-слаби и редки. Представяме ви петте най-опасни навика, от които те окапват:

1. Не си измивате грима преди сън



След тежък ден последното, за което ни остават сили, е да се дегримираме качествено. Понякога не намираме време и желание за това и по изключение си лягаме с грим. Миглите ви обаче страдат от това, защото спането със спирала не води до нищо хубаво.

Важно е да имате предвид, че спиралата прави миглите по-твърди и затова по-уязвими за външно въздействие. Ако си легнете гримирани, миглите ви ги очаква твърдо приземяване на повърхността на възглавницата. Вероятността те да се повредят нараства многократно.

Най-важното правило при дегримиране на мигли е следното – спиралата трябва да се размекне, преди да започнете да я отстранявате. Затова е добре да разполагате със специално средство за дегримиране, най-добре на маслена основа. Още по-важно обаче е да сведете до минимум натиска и търкането по миглите, ако искате те да останат здрави и гъсти.

2. Сваляте неправилно изкуствените мигли

Вечер нямате търпение да разкарате грима и да ви олекне на лицето, нали? Когато става дума за изкуствени мигли обаче, в никакъв случай не бързайте. Ако ги махнете с резки и невнимателни движения, ще се лишите от доста свои естествени миглички.

3. Вие ползвате водоустойчива спирала всеки ден

Спиралата, която не плъзва по цялото лице при внезапен дъжд, е сигурно любимото средство за гримиране на всяка жена. При това обаче не е добра идея да го ползвате редовно, дори и в сухи слънчеви дни.

По правило качествените водоустойчиви спирали имат силна химическа формула и точно затова са опасни. Веществата в тях увреждат допълнително миглите, а при опити за бързо и невнимателно премахване на спиралата ще се простите с доста безценни миглички. При често и енергично почистване на водоустойчива спирала рискувате да повредите линията на миглите и да отслабите корените им. Затова козметиците препоръчват спирали, съдържащи гъвкави полимери, които се отстраняват с най-обикновена топла вода.

4. Завивате си миглите вече след нанасяне на спиралата

Тук важи същото правило – след нанасяне на спирала механичното въздействие върху миглите е много по-вредно. Втвърденото вещество прави косъмчетата по-чупливи. Ако искате миглите ви да имат желаната извивка нагоре, придайте им я преди нанасяне на спиралата.

При завиването се старайте пресата да не доближава основата на миглите, иначе може да повредите корените и да предизвикате преждевременно окапване. Не искате това, нали?

5. Слагате твърде много спирала

Спиралата е най-популярното декоративно средство за мигли, което може да им придаде обем, дължина и гъстота. Не можем да си представим грима си без спирала, но не бива да забравяме, че веществата в нея оказват силно механично и химическо въздействие върху косъмчетата. Миглите изглеждат по-ефектни със спирала, но при това практически спират да дишат. Това е една от основните причини естествените мигли да изтънеят и да се разредят.

Намерете един-два дни седмично, в които да сте без спирала. Това е чудесна стъпка към по-красиви и здрави мигли. Освен това винаги можете да кажете, че следвате модерния тренд natural look, когато давате почивка на миглите си.

Четете още: Всичко, което трябва да знаем за изкуствените мигли