Автор
Мария Здравкова

Z-ът на Путин - зловеща ера, знак за солидарност или просто начин да обозначим войната?

Поддръжниците на войната на президента Владимир Путин в Украйна имат свой символ - буквата Z. Тя вече се забелязва по сгради, коли и билборди в цяла Русия. Преди дни руският гимнастик Иван Куляк предизвика вълна от критики и сега го очаква дисциплинарно наказание за това, че постави знака на спортния си екип по време на състезание в Катар. Сърбите също показаха символа на проруски демонстрации в столицата Белград. Вчера пък агенциите разпространиха снимка на неизлечимо болни деца от болница в град Казан, които са се подредили във формата на буквата Z, за да покажат подкрепата си за войната. Символът се забелязва и на много от руските танкове.

За момента няма обяснение защо точно тази латинска буква се използва за израз на подкрепа към случващото се в Украйна. Агенциите отбелязват, че звукът “З” се пише различно в руската азбука, но пък руснаците разпознават латинските букви.

Има няколко теории за произхода на този знак. Според първата от тях буквата всъщност обозначава числото “2” или датата 22 февруари (22.02.2022) - деня, в който Русия ратифицира споразумението за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ с двете сепаратистки републики - Донецка и Луганска.

Според друга теория Z е просто военен символ, с който се обозначава военната техника на Русия, за да се избегне приятелски огън.

След дни на спекулации най-накрая руското министерство на отбраната обяви, че символът идва от предлога “За”, във фразата “Za pobedu” (За победа).