Българска книга стана бестселър. "Ако срещнеш Буда, убий го!" е името на романа, който за първи път изпраща български писател в топ 20 на "Амазон" - най-голямата компания в света по оборот сред продаващите стоки и услуги чрез интернет.

Книгата на Илиян Кузманов стигна до 15-то място в "Амазон" в електронен вид.

Книгата "Ако срещнеш Буда, убий го!" на Илиян Кузманов се радва на много голям успех зад океана, показва справки от специализираните сайтове радостният пазарджишки автор. Последният пресрилийз с прикачени файлове от класации е от тази сряда. Над 550 медии в САЩ, както и международни, са отразили появата на книгата му, включително CBS, Fox, NBC News, а един от първите репортажи е в една от най-старите медии във Вашингтон - The Washington Mail.

Статията е озаглавена "Анатомията на бестселър-автора Илиян Кузманов". В нея се проследява пътят и пътешествията на съгражданина ни, и завършва така: "Илиян Кузманов не е социалистическият еталон на отличник, но се научи, и го направи. Запомнете името му, дами и господа. Можеш да правиш всичко, за което си помислиш. Можете да бъдете позитивни. Единственото, което не можете да направите, е да игнорирате Илиян Кузманов, защото той е промяната. Той е достатъчно интелигентен и просто достатъчно луд, за да промени света."

"Реално не съм си поставял такава цел. Не съм очаквал подобен успех, но той се случи. За мен реално много по-силна книга е втората, която написах след "Ако срещнеш Буда…" и все още не съм издал", казва председателят на фондация "Аррт Ангел" Илиян. Но няма нищо против успеха.

"Започнах да пиша доста късно, това се случи непланувано. Това се случи на един остров между Малайзия и Тайланд. Доста пътешествах и през цялото време пишех", това каза за "Твоят ден" по NOVA NEWS авторът и социален предприемач Илиян Кузманов.

Според него мястото е разковничето на вдъхновението мястото. Когато е започнал работа по книгата е бил в Азия, където всичко е било толкова различно, че неминуемо музата го е връхлетяла като буря.

Той не отрича и вероятността международният успех на книгата да се дължи и на нейното провокативно заглавие. Самият Илия е живял дълги години извън родината си. От 23-годишен той пътува из Канада, Англия, Азия.

"Аз не приемам творбата като наднационална, тя просто е книга", допълва писателят. Той определя произведението си като път към самоусъвършенстване, като като духовно пътуване към себе си, дори като изповед.

Илиян Кузманов е бизнесмен, занимава се с предприемачество, реализира и поддържа благотворителни каузи у нас и в Лондон. За него социалното предприемачество е като генератор за печалби, които използваш за нещо полезно.

"То няма нищо общо с насилие, с каквато и да било болка. Макар болка от раздяла все пак да има", предупреждава той още в началото на тази своя безкомпромисна и забавна, иронична и автоиронична книга.

Четете още: Откъс из книгата 'Домът на Гучи', който хвърля светлина върху смъртта на последния наследник на фамилията