Автор
Woman.bg

Започнете от утре: Диетата "Голямата закуска"

Да си припомним поговорката „Сутрин закусвай като крал, обядвай като принц, вечеряй като просяк”.

В това кратичко изречение се крие цялата философия на набиращата в световен план популярност диета – „The Big Breakfast Diet”.

Диетата, която ни съветва да се храним обилно на закуска и с всяко следващо хранене да намаляваме обема и калориите на ястията е дело на професор Даниела Якубовиц от Virginia Commonwealth University във Венецуела.

Диетичният план се базира върху проучване, което прави сравнение между ефективността на ниско въглехидратните диети и тези включващи голяма закуска с умерен прием на въглехидрати.

Оказва се, че хората практикуващи „Голямата закуска” консумират по 155 калории повече, но след 8 месеца те са изгубили с 21% повече тегло в сравнение с тези на диета с малко въглехидрати.



Идеята на хранителния режим „Голямата закуска” е да отделите около 20 минути всяка сутрин за закуска. Но задължително преди 9 часа, не по-късно.

Проблемът с ранното ставане, липсата на време и апетит рано сутрин е всеизвестен, но от личен опит ви уверяваме, че това може да се промени с малко повече воля и постоянство.

Ако си легнете половин час по-рано вечерта и станете половин час по-рано на сутринта, приготвите набързо (или предварително от вечерта) обилна закуска и си оставите няколко минути време да се насладите на храната и началото на деня, ще се почувствате по коренно различен начин.



И така, сутрешната порция храна трябва да бъде най-голямото ви ястие за деня. От приблизително позволените общо 1200 ккал закуската трябва да бъде не по-малко от 500-600ккал.

Дали ще си направите палачинки със сладко, сандвич с пуешко месо, пържени филийки с мед, купа мюсли с мляко и един банан и пр., зависи от личните ви предпочитания.

Сити и изпълнени с енергия ще доставите истинско удоволствие на тялото си, а да не говорим, че от рано сутринта ще събудите метаболизма си и всички функции на организма.



В началото е напълно възможно да усещате силен глад около обяд, но това е и сигурната първа стъпка към пренареждане на хранителния ви режим в правилната последователност.

Когато дойде време за второто ястие за деня - обядът - можете да си хапнете нетлъсто месо, гарнирано със салата или задушени зеленчуци.



Последното ви трето хранене за деня е вечерята, която задължително трябва да бъде преди 18 часа.

Нека тя бъде много лека, например, задушени зеленчуци, препечена филийка, чаша вода с лимон или 150 гр. обезмаслена извара, малък плод, чаша вода.

Приемът на толкова малко храна на вечеря ще „отключи” апетита ви на сутринта.