От малки ни учат, че любовта на мъжа минава през стомаха. Опитвайки се да следваме това правило, ние често постиламе пътя към любовта с бургери, забравяйки не само за фигурата на любимия, но и за здравето му. В резултат напълняват не само силните ни половинки, но и ние самите.



Защо напълняваме в постоянна връзка и как да решим този проблем? Консултирахме се с психолог и диетолог, за да разнищим четирите най-често срещащи се ситуации в живота.

Ситуация 1. Партньорката проявява прекомерна загриженост

Връзката им е на има-няма 1-2 години. Те са млади, относително свободни и засега бездетни. За да покаже загрижеността си за любимия, жената всяка сутрин измисля нови закуски, проучва на работа сайтове с рецепти и всяка вечер мъкне продукти от супермаркета, за да посрещне половинката с интересна вечеря на свещи.

Желанието да нахраниш любимия може да е един от най-простите начини за проява на загриженост. Часто то се превръща в отработен език на нежност, внимание, приемане и ласка, тъй като човекът просто не е бил научен от дете да изразява тези чувства по друг начин. Затова се появява моделът „аз те обичам – аз те храня“.

Друга разпространена проекция е „Аз правя за другия човек това, което бих искал той да направи за мен“. Ако партньорката започне да „угоява“ мъжа, това може да е сигнал и неосъзната молба любимият да се погрижи за нея. Освен това жената може по този начин да иска да докаже пред самата себе си, че е нужна, полезна и ценна, да осъзнае стойността на мястото си в живота на партньора.

Какво може да се направи:

1. Опитайте се да разберете по какви други начини можете да проявите загриженост за любимия. Погрижете се за външния му вид, за съня му, за доброто му самочувствие.

2. Ако въпреки това ви се иска именно да готвите (може пък кулинарията да е вашето призвание), обърнете внимание на това какво яде мъжът през деня и дали изобщо яде. За да не изпитва той желание да преяде вечер, приготвяйте му кутии за обяд с полезни ястия и вкусни и полезни снаксове.

Идеалната кутия за обяд според диетолог:

Питайте партньора си какво обича и му пригответе любимите му продукти по най-полезния възможен начин. Например, вместо да му пържите шницел, изпечете му месо на фурна. Наблегнете на влакнините – задължително включете в менюто няколко порции зеленчуци и плодове. И не забравяйте белтъчините, те са важен строителен елемент за организма.

Ситуация 2.
Просто и двамата обичат да си хапват

Приятелите им се кискат, когато ги гледат, зад гърба им ги наричат чревоугодници. И не са далеч от истината. Отстрани изглежда, сякаш разговорите на двойката се въртят само около храната и начините за приготвянето ѝ. За двамата влюбени храната наистина е обект на култ и също толкова емоционален начин за общуване със света като секса. А излишните килограми не може да са твърде голям проблем, след като двете половинки са се срещнали и се обичат!

Хората преминават през няколко етапа на връзката – от пламенна страст до спокоен семеен живот. При това всеки един етап си има своите кризи (често скрити) и два начина за решаването им – да се съобразиш и да се промениш или да спреш. Тогава комфортът може да се прояви във всякаква форма – както под вид на наднормено тегло, така и под вид на алкохолизъм. Не забравяйте, че много често излишните килограми по думите на психотерапевта Милтън Ериксон са „неизказани емоции, неизживян живот“, които просто замръзват в комфортната зона, без да имат наистина възможност да се реализират.

Какво може да се направи

1. Потърсете целите си. Ако в графа „Любов“ вече сте отбелязали „чавка“, намерете към какво още може да се стремите. Например, към това да се погрижите за здравето си, за да планирате занапред деца. Потърсете активно занимание за свободното време, което да е интересно и за двама ви.

2. Започнете от себе си. За жените това е особено важно – не убеждавайте партньора да се промени, а го мотивирайте с личния си пример. Промените в партньорката са чудесен стимул за мъжа. Освен това често именно жената отговаря за пазаруването на продукти и готвенето. Ако в общото меню рафинираните полуфабрикати бъдат заменени със зравословни храни, мъжът няма да има избор – просто ще започне да се храни здравословно.

3. Опитайте се заедно да се преборите с вредните си навици. Например откажете едновременно сладкишите (този метод често се използва в двойките при борба с други вредни навици като тютюнопушенето). Двама души вече правят група, а в група е много по-лесно да напредваш към някаква цел, включително и към отслабването. Важно е обаче това да не се превръща в състезание, а двамата просто да се подкрепят един друг.

Защо е по-лесно да отслабваш, бидейки част от група?

Защото в група получаваш обратна връзка, която никога не би получил от самия себе си. Това е като огледало – ти ще видиш в него точно това, което си постигнал, при това ще получиш и подкрепа и отговои на някои въпроси, на които не можеш да си отговориш сам, и като бонус ще се вдъхновиш от резултатите на други хора – „щом те са успели, значи и аз мога“.

Малцина успяват да започнат своя нов живот „от следващия понеделник“. Проблемът е, че ние имаме нужда от мотивация не само за една отделна постъпка, а за цял дълъг процес, ежедневно отказване от малки кулинарни радости, които не само съсипват фигурата ни, но и влияят зле на общото ни самочувствие.

4. Започнете да си водите дневник на храненето. Дневникът е обективна илюстрация на хранителните ви навици. Той ще ви помогне да оцените както качеството, така и количеството храна, която поемате през деня. Ако си водите такъв дневник по-дълго време, ще видите кои точно хранения през деня ви са най-обилни, в кои моменти най-често преяждате и на кои вредни продукти наблягате.

5. Намерете индивидуално решение. След като анализирате данните от дневника си, пробвайте да поправите поне един-два проблема. Например, ако пиете малко вода, а преяждате често, защото организмът бърка чувството за жажда с чувство за глад. Тогава трябва да започнете да контролирате режима си на поемане на течности. Или друг случай – ако не закусвате, но изяждате много на вечеря. Решението е да разпределите по-равномерно през деня общото количество поемана храна, за да не изпитвате глад и да не чакате вечерята като „манна небесна“.

Ситуация 3. Тя го храни, за да не се оглежда той твърде много по други

Когато и да се е виждала с приятелки, те завистливо са казвали „Какъв хубавец си си хванала!“. Минали са само няколко години, но вече никой не би нарекъл партньора ѝ хубавец – наднорменото тегло е скрило надеждно следите на някогашната му привлекателност. Но партньорката няма нищо против – така вече няма повод за ревност!

Много жени „угояват“ партньора, защото за тях е изгодно да имат до себе си неконкурентноспособен мъж. Тогава и дамите могат да не се напрягат твърде много в поддържането на външния си вид. По този начин ролята „жена“ се изключва и се включва ролята „майка“, която прави живота много по-спокоен.

Да, в това има известна логика. При натрупване на наднормено тегло самооценката на мъжа се понижава. Ако преди се е чувствал длъжен да се конкурира и да изглежда добре, то сега нуждите от този род отпадат на заден план. Основно удоволствие той получава от храната, а не от вниманието на жените, от флирта и т.н. Да си хапнеш вкусно и обилно е удобно и безопасно занимание без излишен стрес. А вредата за фигурата се отчита чак сред появата на реални здравословни проблеми.

Някои жени първо „угояват“ партньора, а после го карат да отслабне. Това е своеобразна разновидност на тоталния контрол. Партньорката първо вкарва мъжа в ситуацията да е с наднормено тегло и да е недоволен от себе си, а после пак тя го спасява. Това е много удобна позиция на „вечната спасителка“. Но подобни отношения са доста деструктивни, тягостни и безперспективни.

Какво може да се направи:

1. Започнете да работите върху връзката си. Поговорете си с партньора и анализирайте от какво сте недоволни, какви желания не сте реализирали и накъде искате да продължите, за да бъде съвместният ви живот щастлив.

2. Осъзнайте, че си имате работа със занижена сомооценка. Дори и в постоянна връзка жената може да не вярва, че заслужава любов, или пък да смята, че тепърва трябва да заслужи тази любов по някакъв начин. Опитът в безкористната любов се залага в детството – и ако не го е имало, няма и увереност, че човек може да получи безкористна любов. Оттам идва и постоянното очакване, че мъжът ще си тръгне, и желанието да го контролираш във всичко, включително и чрез храната.

3. Повишете самооценката си, но не за сметка на партньора. Обърнете повече внимание на любимото си занимание, намерете си хоби, разширете кръга си от интереси и кръгозора си. Разграничете малко „своя свят“ от семейния. Самооценката се повишава чрез възвръщане на чувството за самодостатъчност. Трябва да осъзнавате ясно, че светът ви няма да рухне, ако тук и сега любимият ви партньор не е до вас.

Ситуация 4. Партньорите се виждат рядко, затова закуските и вечерите винаги са продължителни

Те са млади и много се обичат. Имат куп общи интереси, възгледите им до голяма степен съвпадат. Връзката им сякаш е безупречна, ако не беше едно „но“ – на жената много ѝ липсва мъжът, тъй като нейният „принц“ е принуден голяма част от живота си да прекарва на работа. В резултат цялото им общуване става на закуска и на вечеря.

Полезно е да прекарвате време заедно, както и поотделно един от друг. В някои случаи жената не е имала никакъв опит в семейството да поостане сама и да се храни сама, например ако майка ѝ винаги е чакала баща ѝ да се върне от работа за вечеря. Затова и партньорката на свой ред ще чака мъжа си и няма да хапне, дори ако той много закъснее. Или пък обратното – ще яде с мъжа си, дори ако изобщо не е гладна. Съвместните трапези са полезни, само когато са желани и от двете страни.

Какво може да се направи:

1. Закусвайте заедно правилно. Всички знаят, че денят трябва да започне със закуска, но не всички знаят какво трябва да включва това хранене, за да даде на организма енергия за добър старт. Мнозина например асоциират закуската с въглехидрати – каша, филия с течен шоколад, палачинки, плодово кисело мляко, мюсли или корнфлейкс с мляко. Подобни храни бързо повишават кръвната захар, в резултат изпитвате прилив на енергия, но буквално след един час, когато кръвната захар се понижи, следва спад в енергията и глад. Затова е важно да започвате деня си с белтъчинна закуска, още повече, че можете да си я приготвите заедно и за броени минути – омлет, пържени яйца, извара с плодове или протеинов коктейл. Спестеното време можете да прекарате заедно, но не на масата, а като излезете да тичате заедно, за да се събудите напълно и да отидете на работа в добро настроение.

2. Потърсете други начини за прекарване на времето си заедно, вместо яденето. Например след вечеря идете заедно на разходка. Можете да правите какво ли не – да отидете на кино, на гости, на ресторант.

3. Направете „психологическо почистване“ в главата си и в своя график за деня. Много процеси в живота ни, включително и храненето, стигат постепенно до пълна автоматизация, а това е лошо. Пробвайте да се вслушате в усещанията си. Може да се окаже, че изобщо не ви се яде на вечеря, а всъщност искате да си побъбрите сладко, завити с топло одеяло – или да правите секс.

И за финал – най-важното правило на хармоничните отношения в двойката. Запомнете веднъж и завинаги, че срещайки втората си половинка, вие не преставате да съществувате като отделна личност. Не забравяйте за себе си и за собствените си нужди. Търсете всеки ден източници на вдъхновение, усъвършенствайте се, живейте пълноценно и интересно и бъдете пример за партньора си. Тогава и любовните ви връзки, и тялото ви ще бъдат здрави.