Автор
Антония Дамянова

Защо не трябва да спите с крака към вратата и още 5 суеверия за съня

Ако не искате да си навлечете житейски неприятности, помислете за някои детайли и забрани, свързани с нощния сън, основаващи се на суеверните вярвания в миналото. Кои от тях наистина си струва да обмислите, затваряйки вратата на спалнята след себе си, решавате вие.

Не спете с крака към вратата

Фън шуй наистина не препоръчва да правите това. Смята се, че енергията, която циркулира в човешкото тяло, лесно изтича през вратите, докато спим. А скандинавците и славяните са смятали вратите за портали към друг свят. В съня душата може да излезе през вратата, да се изгуби и да не намери пътя обратно. Освен това вратата отваря портата към тъмния свят, откъдето зли същества могат да дойдат и да завладеят душата на спящия. Първият знак, че точно тези същността ви притесняват през нощта, са кошмарите, честото събуждане през нощта и чувството на умора след събуждане.

Според психолозите мнозина предпочитат да държат вратата в полезрението си през цялото време, дори насън. Това ви позволява да се чувствате по-комфортно с краката към вратата. Народните суеверия казват, че мъртвите се изнасят с крака през вратата. Затова да спиш в тази поза означава да каниш смъртта. Единствената причина обаче да преместите леглото, така че да спите с глава към вратата, е собственият ви комфорт.



Не спете пред огледало

Отново според философията на фън шуй не се препоръчва да се закачат огледала в спалнята: смята се, че спящият човек не трябва да се отразява в огледалото, в противен случай ще има проблеми. Това също може да повлияе негативно на семейните отношения.

Не поставяйте стайни растения в спалнята

Тази суеверна забрана има научни основания. През деня цветята работят в наша полза: произвеждат кислород, пречистват въздуха. Вечер, когато няма слънчева светлина, растенията дишат по същия начин като нас, консумирайки ценен кислород. Така че или отворете прозореца, или цветята ще трябва да бъдат изгонени навън. Между другото, не трябва да държите и букети в спалнята. Поради силния аромат рискувате да получите главоболие и да не спите пълноценно.

Не спете с глава към прозореца

Според суеверните вярвания на старите хора злите духове обичат да надничат в къщите през прозорците през нощта и могат да влязат през тях, стъпвайки върху главата на спящия. Въпреки това, единственият реален риск, на който се излагате, когато заспите с глава към прозореца, е да настинете поради течение, а фън шуй препоръчва просто да не поставяте леглото на линията на леглото-прозорец.

Не спете на светлина

Това изобщо не е суеверие. Това е медицински факт: трябва да спите в пълна тъмнина. Ако в стаята има източник на светлина или спалнята е осветена от улично осветление, производството на мелатонин, хормонът на съня, се нарушава в тялото. Поради това се чувстваме уморени и претоварени през деня. И дори започваме да ядем повече, за да помогнем на тялото си да се справи със стреса.

И на финал един бонус съвет, доказан от науката: Не спете с дрехи

И това твърдение има своята научна обосновка. На първо място, когато спим голи, хормонът мелатонин се произвежда по-добре: той помага за поддържане на младостта, намалява хормона на стреса кортизол и подобрява външния вид на кожата и косата. Освен това сънят става по-дълбок, а при мъжете, които предпочитат да стоят без дрехи, се подобрява качеството на спермата.

Четете още: Сънят разкрива болестите ви