И до ден днешен много български жени, ако ги питате с кого от известните личности биха искали да вечерят при посещение на Париж, споменават като кандидат №1 Ален Делон. А на 8 ноември актьорът стана на цели 83 години. През дългия си живот той е преживял няколко бурни любовни връзки – но те изненадващо не са твърде много!

Роми Шнайдер


Делон се запознал с младата австрийска актриса на снимачната площадка на филма „Кристин“ през 1958 г. По онова време Шнайдер била кинозвезда, а Делон – никому неизвестен начинаещ актьор. Година по-късно Ален и Роми се сгодили по настояване на родителите ѝ. Сватбата им обаче така и не се състояла, макар да останали заедно няколко години и да се смятали за една от най-красивите двойки в европейското кино. През есента на 1963 г. Шнайдер отпътувала за Лос Анджелис за работата по първия си холивудски филм „Добрият съсед Сам“ с участието на Джак Лемън. Кариерата на актрисата се развивала чудесно, но от вестниците Роми узнала за връзката на Делон с Натали Бартелеми.

Когато Шнайдер се върнала от САЩ в Париж, Делон вече се бил изнесъл от общия им апартамент и скоро се оженил за Бартелеми. Шнайдер направила опит за самоубийство и дълго време отказвала да работи.

Роми умряла (според една от версиите се самоубила) през 1982 г. Майка ѝ Магда Шнайдер тогава казала в много интервюта „Делон лееше крокодилски сълзи, наричаше я своята кукличка. Каква наглост! Той принесе Роми в жертва на кариерата си, искаше да я превърне в домакиня. Изневеряваше ѝ с всяка фуста, която срещаше на пътя си“.

Ален Делон никога не изказал официално опровержение, но веднъж отбелязал, че така и не се решил да се ожени за Роми, защото се страхувал, че ще я направи нещастна.

Натали Бартелеми


Натали станала първата и единствена официална съпруга на Делон. „Запознахме се в един нощен клуб“, спомняла си по-късно Бартелеми. „С Ален малко си приличахме на външен вид, аз обикалях по клубовете и казвах „Да сте виждали брат ми Ален Делон?“. После във вестниците се появиха наши снимки с надпис „Актьорът намери сестра си““.

Два месеца след сватбата (която се състояла на 13 август 1964 г.) им се родил синът им Антони. „Ален изглеждаше щастлив и объркан едновременно“, споменава Натали в едно интервю. „Но не можа да стане добър баща и съпруг. Делон беше романтик и същевременно деспот. Можеше да хвърли стотици франкове за една вечеря в ресторанта и да нахока готвачката, че супата не е достатъчно топла“.

Родителите дълго не споменавали на Антони за развода, за а не травмират 4-годишното дете. Синът на Делон също станал актьор. Ето какво казва той за баща си: „Като дете той често ме наричаше мързеливец и се смееше, когато му казвах, че искам да стана актьор. Той късно се зае с моето възпитание. Струва ми се, че той забеляза, че съм станал възрастен, чак когато се сдоби с внук. Но баща ми има едно прекрасно качество – когато имаш най-голяма нужда от него, идва да ти предложи рамото си“.

Още преди раждането на Антони певицата и актриса Нико Пефген през 1962 г. също дарила Делон със син, когото нарекла Кристиан Арон (Ари). Делон обаче не признал детето за свое и то било отгледано от родителите му, които му дали и своята фамилия Булон.

Мирей Дарк


Около два месеца след раздялата с Натали актьорът бил видян в компанията на актрисата Мирей Дарк. „Запознахме се в самолета (актьорите пътували към снимачната площадка на филма „Джеф“)“, споделя по-късно Мирей. „Същата вечер той дойде при мен с багажа си. Връзката ни продължи 15 години. В началото той ме възприемаше като жена, но после станах за него служител, секретар, мениджър“.

Мирей поръчвала материали за вилата им, гледала сина му. Когато синът на Роми Шнайдер умрял, Ален се опитвал да измъкне опечалената майка от депресията ѝ и Мирей също подкрепяла Роми.

В началото на 80-тте години Ален подарил на Мирей пръстен с розова перла. Те се оженили, но много скоро се разделили завинаги, макар да запазили добро отношение един към друг. „Каквото и да съм направила аз за него, той е направил повече“, казала Мирей, след като Делон дни наред не се отделял от нея в болницата, където тя попаднала след ужасна катастрофа.

Розали ван Бремен


С манекенката Розали Делон се запознал в телевизията през 1987 г. Ален току що бил пуснал свой албум с песни, а отскорошната мис Холандия била взела бакалавърска степен и по мнение на околните била твърде умна за актьора.

На 52 години обаче един мъж може да си позволи такъв лукс като умна жена. Дъщеря им Анушка се родила през 1990 г. Розали не пожелала да регистрират отношенията си, а Ален останал верен на себе си и заточил приятелката си в своята вила в Швейцария, превръщайки я в домакиня. Розали му родила и син, но през 1997 г. взела децата и се прибрала у дома в Холандия. Тя била първата партньорка на актьора, която го зарязала по свое желание.

По взаимно съгласие на родителите децата могат да общуват неограничено с баща си. Нито Делон, нито Розали са коментирали някога причините за раздялата си. Говори се, че Розали по-късно се е омъжила за финансовия директор на актьора, докато Ален Делон и до ден днешен е ерген.

Мимолетни забежки

Далида


Ален Делон и певицата Далида (истинското ѝ име е Йоланда Джилиоти) на младини живеели на една и съща улица в Париж и се познавали. Искрата между тях пламнала през 60-те години. Делон тогава вече бил сгоден за Роми Шнайдер, а и певицата, познавайки вятърничавия характер на кавалера си, не разчитала на сериозна връзка. Две години след раздялата им Делон записал дует с Далида – френската версия на Paroles Paroles, станала световен хит.

Клаудия Кардинале


За връзка между Делон и италианската красавица започнало да се приказва след съвместното им участие във филма „Леопардът“ (1962 г.). Всъщност обаче нещата стояли по-иначе. Уверен в своята неотразимост, Ален заключил негласен бас с режисьора на филма Лукино Висконти, твърдейки, че бързо ще покори знойната италианка. По време на любовните сцени актьорът се карал на Кардинале, че целувките ѝ са фалшиви. Клаудия обаче се досетила каква е работата и Делон изгубил баса. При това обаче двамата актьори и до днес са добри приятели.

Бриджит Бардо


През 1968 г. в много таблоиди се появила цяла серия снимки, на които френските секссимволи Ален Делон и Бриджит Бардо почивали заедно на Лазурния бряг. По-късно обаче станало ясно, че това са просто снимки от филма „Невероятни истории“. Бриджит, която обикновено пренасяла всичките си екранни любовни истории в реалния живот, този път устояла на изкушението и не започнала връзка с Делон. Актьорите запазили приятелски отношения.

Четете още: Ален Делон на 83 – красивото лошо момче с ангелско лице и дяволска душа