Автор
Весела Георгиева

„Премахни от приятели“ - комедията от автора на „Шерлок“ с театрална премиера в България

Театралната комедия от Стивън Мофат „Премахни от приятели“ излиза на българската сцена с премиера на 30 юни в „Theatro отсам канала“ в София. Пиесата събира актьорите Мария Сапунджиева, Владимир Зомбори, Анелия Луцинова, Деян Ангелов и Катя Иванова, а режисьор е Валентин Ганев.

„Премахни от приятели” е най-новият хит в лондонския „Уест Енд“ и хвърля забавен и сатиричен поглед върху катастрофалния стремеж на хората от средната класа в Англия винаги да изглеждат мили, любезни и възпитани. Авторът е Стивън Мофат - награждаван писател, който стои зад легендарните британски сериали „Шерлок“ (Sherlock) и „Доктор Кой“.

Именно проблемът с прекалено добрите маниери стои в основата на сюжета. Британското възпитание запознава Питър (Владимир Зомбори) и Деби Линдел (Анелия Луцинова) с екстравагантната и похотлива вдовица Елза Жан Краковски (Мария Сапунджиева). Тяхното „приятелство” започва на палубата на круизен кораб и продължава в социалните мрежи.
Отношенията им са като по вода (от разстояние), докато един ден Елза не се самопоканва в дома им за седмица. Твърде късно, твърде необратимо, двамата научават страшна истина за нея. Предстои им едно гостуване, което ще ги качи на влакчето на ужасите!

Но как да откажат и да защитят всичко, което обичат, от тази опасност, без да изглеждат леко невъзпитани…

Сценарият на комедията е вдъхновен от истинска история, която реалният Питър (върху чийто образ е изграден главният герой) разказва на Стивън Мофат. Той и съпругата му отишли на почивка, там се запознали с един човек, разменили си имейли, а след това той заплашително поискал да се нанесе при тях. В последствие разбрали и неща за него, които предпочитали да не знаят.

„Когато моят приятел ми разказа всичко това, то просто звучеше като пиеса. Попитах го дали мога да взема тази история и да я пренапиша така, че да върви още по-катастрофално, отколкото в реалния живот?“, разказва Мофат. Отговорът бил „да“ при две условия – Питър да присъства на премиерата и авторът да не сменя името му в сценария.

След София „Премахни от приятели“ ще се срещне за първи път с публиката в Пловдив, Варна и Бургас.



Участват: Мария Сапунджиева, Владимир Зомбори, Анелия Луцинова, Катя Иванова, Деян Ангелов
Автор: Стивън Мофат
Режисьор: Валентин Ганев
Преводач: Николай Ангелов
Сценограф: Красимир Вълканов
Звукова среда: Слав Бистрев
Продуцент: Artvent