Автор
Благомира Василева

Как да се справим с болките в гърба на работното място

Неправилната поза и многото часове, прекарани пред компютъра, носят със себе си неприятни болки по целия гръбначен стълб, а понякога дори могат да причинят по-сериозни проблеми, като изкривявания и прегърбване.

Прекомерният стрес също е пряко свързан с болките в гърба, а спортът, разбира се е най-доброто средство за борба с този тип проблеми. За съжаление голяма част от работещите жени в днешно време се разкъсват между офисните си задължения и семейните си ангажименти и не им остава никакво време за упражнения и тренировки. Съветваме ви, ако се припознавате в тази категория, да увеличите физическата си активност не къде да е, а именно на работното място.

Това може да стане като замените за час или два стола си с фитнес топка например. Докато стоите на нея ще стимулирате всички мускули в горната част на тялото, които са отговорни за баланса, а това ще допринесе за подобряване на цялостната ви стойка и изправянето на гърба. Тук е много важно да обърнете внимание на правилната позиция на тялото - гърба ви трябва да е идеално изправен. В противен случай рискувате да постигнете обратен ефект.

Обикновенно работата в една и съща поза с приковано внимание в монитора, създава мускулен дисбаланс, като една част от тях се скъсяват, а друга се разтягат излишно. Това са и основните причини за прегърбването, което от своя страна води до болки и други по-сериозни проблеми. Съветваме ви още докато сте в офиса, да правите колкото се може по-често упражнения, които да изиват гръбначния ви стълб в противоположна позиция на тази, в която стоите статично по цял ден. Това е лесно постижимо отново с удобната фитнес топка. Единственото, което трябва да направите е да легнете с гръб върху нея, подобно на упражнението мост и да започнете леко да се движите и разтягате, докато усетите отпускане на натоварените гръбначни мускули.

View post on Instagram
 


За по-големите ентусиасти сме подготвили и кратко видео с 4 упражнения, които можете да практикувате у дома. Те ще ви помогнат трайно и дългосрочно да се сбогувате с досадните болки в гърба и кръста и ще подобрят стойката ви. За да успеете да ги изпълните са ви нужни само няколко неща: желание, 5 минути за практика всеки ден или поне 4 пъти в седмицата, топка, спортен екип и постелка.


1. От изправена позиция вземете топката и започете да се навеждате напред, като се стремите да държите гръбнака и коленете изправени.


2. За по-голяма устойчивост поставете постелка за йога под топката за баланс, легнете по корем и бавно и едновременно започнете да вдигате лява ръка и десен крак, а след това дясна ръка и ляв крак. Стремете се да балансирате през цялото време. Това упражнение ще укрепи мускулите около гръбнака и ще раздвижи схващанията в горната и долната част на гърба.



3. След това от същата позиция се спуснете на лакътна опора и започнете да вдигате двата крака едновременно. Това упражнение е много подходящо за дами, които изпитват болки в кръста и искат да стегнат дупето си. Хубаво е да подберете удобен за целта спортен екип, който ще ви помогне да изпълнявате упражненията доста по-лесно и комфортно. В SPORT DEPORT можете да намерите памучен сив клин Nike и потник от естествена материя adidas в същия цвят.


4. Последното упражнение е огледално на предходното. При него трябва да застанете на колене и да започнете да повдигате гърба и ръцете си. Независимо дали тренирате у дома или в залата, абсолютно задължително е под екипа си да обличате спортен сутиен, защото той предпазва тъканта на гърдите от разтягане.



Правете по 15 повторения от упражненията всеки ден и гарантирано ще се сбогувате с болките в гърба. Ето и кратко видео с тренировката:

View post on Instagram
 
(в материала има продуктово позициониране)