Индра Нуи е от онези жени, които самостоятелно и без чужда помощ постигат поставените цели.

Днес тя оглавява една от най-големите компании в света – PepsiCo, но е преживяла времена, когато не е можела да си позволи да си купи костюм, за да се яви на интервю за работа.

Индра е доказала, че независимо от това къде си роден и какъв си, можеш да станеш пример за подражание. Нейната рецепта за успех е много проста – неуморна работа върху поставените задачи и върху себе си.

В тази статия ще ви разкажем как една от най-влиятелните жени на нашето време е направила потресаваща кариера напук на обстоятелствата и на общественото мнение.

Крайна спирка - САЩ

Индра Нуи е родена на 28 октомври 1955 г. в гр. Ченай на югоизточното крайбрежие на Индия. Семейството й е от средната класа – баща й работил в банка, а дядо й бил областен съдия. Бъдещата бизнес-дама от малка имала активна жизнена позиция и не възнамерявала като повечето си връстнички да се посвети на домакинство. Повече я привличали крикетът и музиката – Индра била член на училищна рок-група, пеела и свирила на китара. Впрочем тя все така не изневерява на увлечението си – от време на време си купува китари и пее вкъщи, в караоке-клубове и дори в офиса. Казват, че на една конференция тя помолила колегите си да изпеят няколко песни и дори наела оркестър за целта.

Четете още: История на успеха на Риана

Индра получила образование в родната си Индия. През 1974 г. станала бакалавър по физика, химия и математика в Мадраския християнски колеж, две години по-късно взела диплома за бизнес-администрация в Индийския институт по мениджмънт в Калкута. Първата работа на Индра била продажбата на рекламни колонки в студентския вестник. По-късно Нуи станала продукт-мениджър в текстилна компания "Mettur Beardsell", а после била наета в мадраския клон на компания "Johnson&Johnson". Индра трябвало да популяризира и продава женски хигиенни продукти в Индия, което по нейните думи било „като да рекламираш безалкохолна водка в Русия“. Това обаче не я спряло.

ВИДЕО:

На 23 години тя решила да продължи да учи, но вече в САЩ. Родителите й поначало били против тя да постъпи в Школата за мениджмънт в Йейл. В едно интервю Индра споменава, че семейството й било толкова уверено в провала й на кандидат-студентския изпит, че й се приискало да провери дали близките й са прави. В резултат на този опит Нуи станала отново студентка, при това с най-високата стипендия. Родителите й я пуснали да замине, макар да разбирали, че според индийските обичаи едва ли ще могат да я омъжат след това. По-късно Индра доказва, че опасенията им са били просто предразсъдъци.

* Индра през 1982-ра в Чикаго

Кариера и личен живот

Първите две години в чуждата държава били трудни. Стипендията не стигала, Индра била принудена да работи на нощни смени като администратор. Нямала пари дори за дрехи. След като завършила обаче, нещата се променили към по-добро. Нуи била назначена на работа в Бостънската консултинг група, където участвала в реализацията на различни международни стратегически бизнес-проекти и по нейните думи придобила полезен и разностранен опит. След 6 години бизнес-дамата станала топ-мениджър в "Motorola", а 4 години по-късно била назначена като главен стратегически мениджър в "Asea Brown Boveri" – голяма швейцарско-шведска компания за производство на промишлено оборудване и строителство на заводи.

През 1994 г. Индра трябвало да вземе съдбоносно за живота си решение. Получила едновременно две интересни и перспективни предложения за работа – от "General Electric" и от "PepsiCo". В резултат на преговорите избрала втория вариант. Времето показва, че не е сгрешила.

Като главен стратегически мениджър Индра започнала да вниква активно във всички процеси и да внася своите корекции. С нейно пряко участие ресторантите на компанията били обединени в една верига, след което продадени изгодно. Нуи организирала публична продажба на акции на "PepsiCo", което според експертите било печелившо решение. При това именно Индра настояла портфолиото на компанията да се попълни с нови активи в лицето на производители на сокове "Tropicana", снаксове и ядки "Quaker Oats" и спортни напитки "Gatorade".

Четете още: Регина Брет и прочутите й уроци

В резултат на усилията на Нуи и колегите й "PepsiCo" заела лидиращи позиции на световния пазар, увеличила стойността си със 70 %, общия си доход със 72 %, а чистата печалба нараснала двойно. През годините Индра заемала длъжностите президент и финансов директор, а през 2006 г. била назначена за генерален директор на компанията. Нуи възприема "PepsiCo" като свое дете и не смята работата си за рутина – според нея работният процес има „терапевтичен ефект“.

Въпреки успешната кариера и опасенията на родителите Индра се е омъжила за своя сънародник Раджу Нуи и е отгледала две дъщери. Тя съветва всички жени, които искат да съчетаят кариерата с личния живот, да се отърват от чувството за вина за това, че не обръщат достатъчно внимание на едното от двете. Според нея това ще им помогне да смъкнат огромно бреме от плещите си.

* Индра със семейството си

* на сватбата си с Раджу Нуи

Мисли на глас

Индра Нуи неведнъж е споменавана като една от най-влиятелните жени в света. Изказванията й относно живота и работата често се цитират от водещи делови издания. В съветите й ще намерите много полезни напътствия, които самата Индра е доказала като ефективни. Представяме ви няколко от тях:

“Това, че съм жена, имигрант и с различен цвят на кожата, правеше постигането на успех три пъти по-трудно“.

Пътят й към върха наистина не е бил лек, но недостигът на пари, провалите на интервюта за работа и другите проблеми само я карали да продължава още по-упорито напред.

“Не можете да си създадете за работа личност, различна от тази, която остава вкъщи. Невъзможно е, защото ако се опитате да живеете така, ще живеете в лъжа“.

Индра Нуи винаги съветва хората да бъдат себе си във всяка една ситуация, да бъдат честни с другите и да разбират чуждите проблеми. Веднъж дори признава, че след тежки заседания, на които й се налагало да бъде строг ръководител, тя се затваряла в офиса си и плачела.

“Винаги имайте собствено мнение. Нека другите ви знаят като смел и уверен в себе си човек“.

След назначаването си в "PepsiCo" Индра започнала да участва активно в дейността на компанията и да представя предложения, с които ръководството често не се съгласявало. На бизнес-дамата й се налагало да моли и убеждава шефовете, а понякога дори да ги поставя пред свършен факт.

“Дайте на човека цели и задачи, мотивирайте го и той ще преобърне света“.

„Кажете ми какво трябва да направя, за да ви задържа, и ще го направя“.

През 2006 г. имало двама кандидати за поста генерален директор на "PepsiCo" – Индра Нуи и вицепрезидентът на компанията, отговарящ за международния бизнес – Майк Уайт. Двамата обаче никога не са били съперници, и то основно благодарение на Индра. Докато съветът на директорите обсъждал кого да сложи начело, Индра и Майк гледали заедно мюзикъл. След като разбрала за назначението си, Нуи веднага заминала за Кейп Код, където Уайт бил на почивка. Индра искала да узнае какво трябва да направи, за да не напусне колегата й поста си, но така и не получила отговор. Тогава заедно с тримата бивши генерални директори на компанията започнала да убеждава Майк да остане в „PepsiCo”, вдигнала му заплатата почти до своето ниво и в крайна сметка постигнала целта си. Уайт останал на поста си и днес участва във всички ключови преговори заедно с Индра.

“Трудно е да опиша какво е да бъдеш лидер, а още по-трудно – какво е да бъдеш добър лидер. Но ако можете да накарате хората да ви следват до края на света, значи сте отличен лидер“.

Индра Нуи е успяла да докаже на всички, че е истински лидер и че може да поведе хората след себе си. Под нейно управление "PepsiCo" достига ново ниво на развитие – днес компанията освен основните си сфери на дейност става и сериозен играч на пазара на здравословните храни. И това изглежда е само началото.