Автор
Woman.bg

10-годишно българче говори китайски по-добре от китайчетата

10-годишната българка Красиана Стоянова задмина очакванията на всички и победи съучениците си китайчета в пекинското училище, което посещава, научихме от borbabg.com. Забележителните си познания Краси демонстрирала по време на тест по китайски език.

Като част от поставянето на срочните оценки на децата, изпитът бил изключително важен, сложен и задължителен за всички ученици. Това бил първият тест на българската ученичка в училището, който се случва само няколко месеца, след като Краси нагазила в дълбоките води на китайските йероглифи.

Снимка: borba.bg

Знанията ѝ хвърлили учителите в истински шок и възхита. Ученичката постигнала зашеметяващ резултат - 99,5 точки от 100 възможни. Преподавателите в учебното заведение били толкова изненадани, че едно българче може да задмине китайските си съучениците с познанията си по родния им език, че веднага получило награда от училището и предложение да се снима в реклама за онлайн приложение за изучаване на китайски. Малко по-рано, в края на предходната учебна година, на втория тест Краси постигнала 91 точки и отново се оказала най-добрата в класа си.

Красиана Стояново е от Велико Търново, а майка ѝ - доцент Искра Мандова, е преподавател в Пекинския университет за езици и култура.

"Краси имаше месец време да се адаптира в Пекин. Бяхме ангажирали бавачка, която да й говори на китайски, но истината е, че когато тръгна на училище, не знаеше езика. Пуснахме я в дълбокото, но тя се справи прекрасно и сега говори пекинския диалект без никакъв акцент", споделя гордата ѝ майка.

Доц. Мандова уточнява, че Краси постъпила в първи клас в Пекинското базово училище, макар тук да е била завършила вече втори клас в неделно училище. Там обаче продължавала да изучава предмети от родната учебна програма едновременно за ІІІ и ІV клас, за да може да положи приравнителни изпити и да тръгне на 15 септември, догодина, със съучениците си, които са четвъртокласници, в ОУ "Св. Патриарх Евтимий".

"Беше ми трудно в началото, само седях на чина и се опитвах да слушам. А когато децата ми казваха имената си, аз постоянно си ги повтарях в ума, за да мога да ги запомня. После започнах да говоря, но понеже не зная всички йероглифи, ми беше проблем да разбирам условията на задачите по математика", признава малката отличничка.

Четете още: Президентшата Деси Радева засенчи всички дами в Япония