Автор
Woman.bg

10 личности с Даун, които доказаха на света, че и те го могат!

Днес, 21 март, е Международният ден на хората със синдром на Даун. Изборът на тази дата е вдъхновен от допълнителната трета хромозома в 21-вата хомоложна двойка, което причинява заболяването. На нея именно се дължи забавянето в развитието на засегнатото дете и характерния монголоиден облик на лицето. Всичко това обаче не ограничава възможностите за развиване на различни интелектуални способности и творчески таланти у него.

Днес, според потресаващата статистика, над 90% от хората, диагностицирани със синдром на Даун, не получават шанс да се родят. Те така и не успяват да зърнат белия свят, да се докоснат до красотата на живота, да дарят с усмивка родителите си, да сбъднат мечтите си. Уплашени от факта, че децата им няма да имат бъдеще, много родители вземат трудното решение за аборт – абсолютно неоснователен и дълбоко погрешен избор според редица експерти. Ето защо, за да разсеем мъглата на заблудата, в която все още живеят повечето от нас, ще ви представим 10 личности със синдрома на Даун, които са ярко доказателство, че всеки притежава зашеметяващи възможности, независимо от това с какъв недостатък се е родил.

1. Меган Маккормик

Тя е първият студент със синдрома на Даун, който се е дипломирал с отличие от технически колеж - Техническия колеж на общност Блуграс (Bluegrass Community Technical College). Желанието й е да работи в системата на образованието на най-малките. Меган е доказателство, че с правилната подкрепа и средства, всеки човек може да постигне целите си, независимо дали има синдрома на Даун, или не.

2. Анхела Бачилиер

През 2013 г. във Валядолид, Испания, Анхела става първата жена със синдрома на Даун, избрана за съветник. През последните три години тя работи като административен асистент в службата за социални грижи, обича книгите и пътешествията. Анхелавярва, че пример за това, че животът със синдрома на Даун е съвсем нормален и се застъпва за равнопоставеност на хората с увреждания.

3. Маделин Стюарт

21-годишната австралийка Маделин Стюарт е модел и моден дизайнер. Тя е първият професионален модел с такова заболяване в света. В детството, както много хора със синдром на Даун, момичето страда от наднормено тегло. Сънувайки модния подиум в младостта си, тя изключва от дневния си хранителен режим висококалорични и вредни продукти, което й помага да се раздели с цели 20 килограма. За да поддържа фигурата си, тя започва практикуването на различни спортни дисциплини - плуване, колоездене, танци. У нея постепенно се ражда мечтата да стане модел и моден дизайнер. Нейната целенасочност и воля привлича вниманието на медиите. Кариерата Маделин Стюарт започва през 2015 г., когато майка й стартира онлайн кампания в подкрепа на дъщеря си. Постепенно Маделин започва да навлиза в света на модата и днес тя е известна както с изявите си на модния подиум, така и със собствени колекции облекла, с които младата дизайнерка насочва вниманието на хората по света в посока именно към всички онези, които по един или друг начин са по-различни от останалите, но доказват, че са не по-малко способни от тях.

4. Тим Харис

Той притежава свой собствен ресторант на име „Мястото на Тим”. В гимназията е избран за крал на годишната среща на випуските (с най-висок процент гласове в историята на училището) и освен това му е присъден приза „Ученик на годината”. Тим от малък мечтаел да има свой ресторант и затова си намирал работа в тази област, за да научи възможно най-много за бизнеса. Според уебсайта заведението му, докато Тим е бил на работа в ресторанта „Ред Робин”, приходите са били по-големи в дните, когато той е бил на смяна. Завършва колеж с дипломи по обществено хранене, офис умения и ресторантьорство. Освен това наскоро е основал фондация „Голямото сърце на Тим” (Tim’s Big Heart Foundation), която да помага на други хора с увреждания в начинанията им за собствен бизнес.

5. Кристиан Роял

Той никога не е бил добър ученик, но това не е проблем, защото той притежава умение, от което мнозина се възхищават. Неговият талант е керамиката. Кристиан продава красивите си чинии и купи в Интернет и в една художествена галерия в Южна Каролина.

6. Пабло Пинеда

Писателят, оратор и актьор Пабло Пинеда има бакалавърска степен по специалност „Образователна психология”. Роден в Испания, той се радва на успешна актьорска кариера в родината си. Носител е на наградата „Concha de Plata” на Международния филмов фестивал в Сан Себастиан в категорията най-добър актьор за главната си роля във филма „Yo Tambien”.

7. Бернадет Реша

Тя също е творец и си е извоювала име в бранша. Бернадет и творбите й се показват по телевизионни предавания, в музикални клипове, реклами и списания. Освен че твори красиви картини, тя също така е и публичен оратор и свири на цигулка.

8. Майкъл Джонсън

Майкъл е самоук художник, който твори в областта на наивното народно изкуство (Naïve Folk Art). Изработил е повече от 500 портрета по поръчка, а през 2001 г. е представил самостоятелна изложба в университет Вандербилт. Творбите му са се появявали на плакати и на корицата на американското списание за обществено здраве (Journal of Public Health).

9. Суджит Десаи

Той е музикант, възпитаник на Музикалната академия в Бъркшир Хилс. Суджит свири на седем инструмента, сред които цигулка, пиано, тромпет и саксофон. Носител е на редица награди и дори се е появявал в списанията „Уолстрийт” и „Тайм”, както и в предаването „20/20” и шоуто на Опра Уинфри. През 2006 г. се жени за Каролин Бергерон, която също е със синдрома на Даун.

10. Мелиса Райли

Тя има много постижения в живота си. Пропътувала е родината си като мотивационен говорител. Мелиса е удостоена с множество награди и е носител на златен медал по ски, колоездене и плуване. Преминала е стаж за щатски сенатор и също така преподава четене и математика на деца със синдрома на Даун в предучилищна възраст. Тя твърди, че харесва живота си на 100% и е свидетелство за това, че синдромът на Даун не може да попречи на пълноценния живот.

Четете още: Какво трябва да знаем за хората със синдрома на Даун