"Вярно ли е, че норвежците искат да ни вземат децата?", изсмя се мъжът ми, докато синът ни се опитваше да удари телевизора с чука за пържоли. "Даваме им го веднага“. Бях склонна да се съглася на мига с офертата, като тайно злорадствах, че едва ли ще го задържат дълго. Подобно на Вожда на червенокожите от разказа на О'Хенри. Ако си спомняте, там едни бандити отвлякоха дете с цел откуп, но после бяха склонни те самите да го платят на родителите, само и само да се спасят от малкото чудовище, което ги побърква.

Разбираемо е, че българите много се афектираха от написаното в проекта Национална стратегия за детето, защото някой им намекна, че едва ли не ще ни вземат децата...Най-малкото ще ни учат как да си ги гледаме. Сакън. За българина децата са всичко. Каквото и да правим, ние се кълнем, че го правим в името на бъдещето им, което се надяваме да е по-добро от нашето. Българинът дори понякога е мазохист в посока само да има за детето. Важно е то да е добре, ние достатъчно сме се мъчили...Покойният професор Марко Семов, народопсихолог и тънък познавач на родната душевност, казваше, че на българина най-голямото имане са именно децата. Това норвежците не могат да го разберат, защото, както се казва, "те са други хора". Под "други" се имат предвид различни като темперамент, емоции, светоглед, възпитание, ценности, приоритети....Как да сравняваш скандинавци с българи, италианци, гърци, испанци? Абсурд! Може да живеем в един общ европейски зоопарк, но определено сме "животни" от различни породи. Казал го е още великият философ Жан-Жак Русо: "Горещият климат разпалва страстите".

Доколко темата е сериозна, всеки сам може да прецени, но в един момент, когато чашата прелее и страстите се нажежат, може би трябва да успокоим топката с малко хумор. Защо пък да не разсъждаваме с усмивка за различията помежду си и да маркираме поне десет причини, които биха отказали норвежците от мислите за милите ни българчета?

1. Българчетата са основен приоритет на родителя и той трябва да мисли денонощно за тяхното добруване. В тази връзка те заслужават само най-доброто - никакви компромиси. Спомням си за един съсед, който купи на още непроходилия си син миникола с акумулатор "Мерцедес" за 500 лева, за да свиква...Да не говорим, че тортата за рождения ден трябва да е поне 100 лева, а едно кръщене излиза колкото сватбата на средностатистически норвежец.

2. Българчетата са най-пазените деца. Вижте как играе едно нашенче на пясъка на морето - един го дебне, за не влезе във водата, друг му бърше косата, за да не настине, трети му бута банан в устата, четвърти рови с лопатка, за да му е забавно.

3. Българчетата вървят само в комплект с баби и дядовци - никакво доверие на чужди хора. Бабата е роб и живее, за да е добре детето, да не се стресира, да е нахранено, да е научено и да отговори на всичките му капризи.

4. Българските деца са всестранно развити личности. Техните таланти трябва да се развият с...английски, плуване, пиано, балет, роботика, за да шашнат света.

5. Българските деца никога не порастват и завинаги остават "деца". Спомням си как едно време на вратата ни звънна изплашено съседско семейство с въпрос "Къде е детето?" Миленка ли? - попитах аз, визирайки внучката. "Не, Цветанчо, нашето дете!" Бако Цветан, синът им, беше на 60.

6. Българските деца винаги са топло облечени, за да не настинат. В Норвегия просто ще умрат от студ, защото няма толкова топли дрехи по нашите стандарти.

7. Българските деца са обречени вечно "да ходят прави под масата" и "да имат жълто около устата". Колкото и да научат, не е достатъчно, за да сломят родителския авторитет.

8. Българчетата са толкова хубави и умни, че трябва непрекъснато да им се правят ритуали против уроки - да ги поплюват, да им баят, да ги кичат с червени и сини конци. Абсурд норвежците да владеят подобни шамански техники.

9. Българчетата не ядат какво да е. Те са родени в царството на най-хубавите домати, не могат без домашна лютеница, какво да кажем за родните ябълки или кисело мляко. Ама, моля ви се, абсурд е да живеят в държава, която няма дори Bifidus Essensis, пък дори и да се гордее с един от най-високите стандарти в света!

10. И последно, но не по важност. Българчетата са свикнали да живеят поне "на три морета". Те са наследници на славни ханове и царе, които могат да сложат в джоба си всеки викинг от Севера.