10 животни, които изчезнаха през последните 20 години

03 февруари 2018 | 09:40
38395
13
Снимки: Wikipedia
13

Преди броени дни официално още един представител на фауната беше обявен за изчезнал вид. Става дума за величествената пума, населявала териториите на Северна Америка в районите от Мичиган до Южна Каролина.

Най-тъжното е, че за изчезването на поредния животински вид отново вина имаме ние, хората...

Големите котки, обитаващи Щатите на изток от поречието на река Мисисипи, са жертва на масови избивания и лов още от началото на миналия век. Причината за избиването на тези грандиозни двуметрови и 65-килограмови създания е била тяхната кожата – превърнала се в цел на ловци и трапери в продължение на десетилетия. Мястото им в еко системата бе от изключителна важност във връзка с популацията на елените в региона. Поради липсата на тези хищници към днешна дата тя е достигнала огромни размери. Още през 2015 г. еколози алармираха, че от този животински вид са останали изключително малко представители и че на практика е невъзможно той да бъде възстановен.

Този печален факт е и повод да си припомним още няколко животински вида, които загубихме завинаги през последните 20 години и които, за жалост, ще виждаме само на снимка:

Занзибарски леопард

Занзибарският леопард е подвид на леопарда (Panthera Pardus adersi). Този изящен звяр е обитавал танзанийския архипелаг Занзибар. Причината за изчезването му е вярата на местното население, че леопардите са обладани от вещици. В резултат на поверието тези животни са подложени на агресивен лов както от страна на обикновените жители, така и на правителството. В средата на 90-те години се положиха краткотрайни усилия за опазване, но безуспешно.

Голямата бяла пеперуда от Мадейра

Голямата бяла пеперуда (Pieris brassicae wollastoni) е обитавала  вечнозелените широколистни гори Laurisilva на португалския остров Мадейра. Тя достига размер от 55 до 65 милиметра. Крилата са чисто бели с широк черен кант на върховете на крилцата. Последният екземпляр е уловен през 1977 г. и повече не са намирани. Причина за изчезването й е агресивното строителство в районите на нейната популация, както и замърсяването от земеделски торове. Според някои експерти друга възможна причина е и вирусна инфекция.

Пиринейски козирог

Последният Пиринейски козирог умира през 2000 г. Клониран козирог, създаден от кожни проби, взети от последния представител на този великолепен животински вид, е роден през 2009 г. Той почива малко след раждането си от белодробни усложнения. Причина за изчезването на Принейския козирог е ловът заради рогата му. Еколозите обвиниха испанското правителство в бездействие и в липса на предприемане на мерки, които да го спасят.

Западноафрикански черен носорог


Величественият Западноафрикански черен носорог е един от четирите подвида носорози. Обявен е за изчезнал през 2006 г. Той е обитавал зоните във и около Камерун. Преди това еколози усърдно се бяха заели с издирването на този вид, но така и не успяха да открият никъде във въпросния район негови представители. Бракониерите ловуват носорога за рога му, който се смята в някои държави като Йемен и Китай за афродизиак. Това е и причината за неговото изчезване.

Речен делфин Бейджи

Този делфин Lipotes vexillifer е един от първите видове делфини, които са изчезнали вследствие на човешката дейност. Наричани "Богинята на Яндзъ", тези сладководни речни делфини са оцелели 20 милиона години, а най-ранните документирани препратки към тези красиви създания на океана датират в китайската литература от 200 г. пр.н.е. През 2006 г. този вид делфин е обявен за функционално изчезнал официално. Това означава, дори и да се намерят по-възрастни екземпляри, следващо поколение няма да има. Според експерти тяхното изчезване вероятно се дължи на лоши методи на риболов като използване на големи мрежи и зашеметяване, което причинява случайно смъртта на делфините, на хидротехническите съоръжения по реките, корабоплаването, а също и на шума от човешката дейност по реката, който пречи на сонарната система на общуване и ловуване на тези делфини.

Карибски тюлен монах 

Последното този вид тюлен е наблюдаван през 1952 г. Още по-смущаващо е, че е бил единственият тюлен, роден в Карибско море и Мексиканския залив. Има само още два други живи подвида тюлени монаси - в Хавай и Средиземноморието. И двата са изложени на риск от изчезване. Причина за тяхното изчезване е безжалостното им избиване заради месото им и най-вече заради тяхната мас, която е използвана в най-различни продукти. Факт е, че тези животни са особено уязвими, след като излязат на бреговете, където се превръщат в лесна плячка.

Гмурецът от Алаотра

Последните документирани Алаотренски гмурци са забелязани през 1985 г. Смята се, че тези птици са унищожени от бракониерство и месоядни хищни риби, развъждани в езерото. Мрежите, които използват рибарите, също са допринесли за изчезването на птиците от езерото. Тази водолюбива птица се характеризира с изключително малките си крила, което не са й позволявало да лети на дълги разстояния. Затова тя прекарва по-голямата част от живота си в езерото Алаотра в Мадагаскар или околните водни басейни. С Алаотренския гмурец изчезналите видове птици от 1600 г. досега достига общо 132 вида.


Спиксов ара 

Спиксовият ара, известен още като син ара, е популярен с красивите си светлосини пера. Въпреки че някои екземпляри все още се срещат в плен, тези приказни сини птичета са изчезнали в дивата природа. Унищожаването на местообитанията, незаконният лов и търговията са основните причини за катастрофалното намаляване на броя на тези папагали.

Коментари

13 ENIS
  02 април 2021 | 20:06 отговор
 

Аз обичам животните и затова никога не бих и наранил животно.Е да любимците ми умряха от болест но това е друг въпрос

 
12 Стенли
  09 януари 2021 | 08:32 отговор
 

Човека е най лошия вид

 
11 ....
  13 декември 2019 | 15:28 отговор
 

Каквото е било преди нашето поколение и тези за напред няма да го видят. Цялата зема е отровена от нас хората по един или друг начин. Ние сме напастта която им пречи. И ще дойде момента в който всичко ще приключи и ще се зароди отново живота от нулата. Началото на края е започнал просто е бавен процес. Всички тези наводнения, земетресения, суши, разминаване на сезони .... Земята ни говори но няма кой да я чуе

 
10 kiki
  04 октомври 2019 | 08:50 отговор
 

ne 4ovecite a horata koito sa na satana I bezbojnici sa vinovni

 
9
  10 август 2019 | 01:33 отговор
 

Как може да има толкова малоумни психопати, че да посегнат на делфините, най добрите и умни животни в Света. Такива идиоти са петно и срам за човешката раса.

 
8
  10 август 2019 | 01:29 отговор
 

Е не всички хора са лоши, ако не е така, светът много отдавна да е изчезнал. Благодарение на умните и благородни хора, живота върви напред.

 
7 Forever
  28 юни 2018 | 10:53 отговор
 

Alhgrit alright alright that's exactly what I needed!

 
6 Chianna
  28 юни 2018 | 04:37 отговор
 

Yo, good loiokn out! Gonna make it work now.

 
5 Митко
  23 март 2018 | 21:18 отговор
 

Човек е апокалипсис за този свят!

 
4 Alexandra
  04 февруари 2018 | 15:14 отговор
 

На такива изроди, които унищожават природата, бих посегнала с чиста съвест. По големи извратеняци от такива убийци на живата природа - няма.

 

Добави Коментар

Най-четени