Автор
Woman.bg

112-годишен японец е най-възрастният мъж на планетата

Читецу Ватанабе е името на най-възрастният мъж на Земята в момента. Той е на 112-годишна възраст и може би никак няма да се учудите, като разберете къде живее. Името го издава. И ако още се чудите, става дума за страната на изгряващото слънце.

Столетникът, който живее в японската префектура Ниигата, бе официално признат за мъжа с най-голям житейски опит на света от Книгата на рекордите на Гинес.


Читецу Ватанабе, Колаж: Woman.bg

На бял свят Ватанабе се появява на 5 март 1907 г., а днес изглежда в блестящо здраве, твърдят очевидци.

"Грижа се и ще продължавам да полагам грижи за татко без значение от възрастта му", споделя дъщерята на Ватанабе – Теруко Такахаши, която е на 78 години.



Ватанабе бе признат за най-възрастния жив мъж на света, след като предишният носител на титлата - Масазо Нонака от най-северния главен остров в Хокайдо, Япония, почина на 20 януари миналата година, на 113-годишна възраст.

Роден в семейство на земеделски производители в Джоуцу, Ватанабе се премества в Тайван на 20-годишна възраст и прекарва 18 години от живота си там. Завръща се в Япония след Втората световна война и работи като държавен служител в родния си град до пенсионирането си. Има пет деца, 12 внуци, 16 правнуци и един правнук.

Япония е сред страните с най-голяма продължителност на човешкия живот. Тук именно живее и най-възрастната жена в света – това е 117-годишната Кейн Танака от префектура Фукуока, призната от Книгата на Гинес и като най-старият човек на планетата след смъртта на друга японка - Чийо Мияко, през 2018 г.

Миналата година броят на столетниците в Япония за пръв път надвиши забележителния брой от 70 000 души.

Четете още: Защо в Япония дебелите хора са рядкост?

*През февруари раздаваме подаръци. Искаш ли да спечелиш два парфюма? Xаресай нашата Инстаграм страница от тук!