Автор
Woman.bg

14 жени, изкарали самостоятелно милиард долара (2)

Днес продължаваме с втората част на материала за едни от най-богатите жени в света, които могат да служат за пример на всички амбициозни работещи момичета.

Чу Лам Ю


Състояние – 2.1 млрд. долара

Тя оглавява компанията Huabao International, която произвежда ароматизатори за най-големите тютюневи производители в Китай. Освен това компанията произвежда аромати и вкусови добавки, използвани в почистващи препарати, напитки, храни и козметични продукти. Чу Лам Ю е основала компанията си преди 10 години, а през 2008 г. я е направила публична чрез продажба на големи пакети акции. Въпреки това все още притежава значителен дял от акциите.

Джан Шин



Състояние – 2 млрд. долара

Заедно с мъжа си Пан Ши е основала и оглавила пекинската компания за разпространение Soho China. Миналата година Soho е купила 5 хектара площ в Пекин на стойност от 586 млн. долара – никоя недържавна компания в Китай не е купувала толкова земя накуп. Преди да започне собствения си бизнес, Джан Шин е завършила икономика в Кеймбридж (през 1992 г.) и е работила в Goldman Sachs и Travelers Group.

Ян Чеун



Състояние – 1.7 млрд. долара

От октомври 2008 година насам състоянието на китайската кралица на хартията е нараснало 6 пъти. Ян Чеун е била най-голямото дете в семейството на военен офицер. През 1985 г. е започнала да внася хартия в Хонконг, после известно време е ръководила завод за преработване на хартия в САЩ, а накрая се е върнала в Китай и заедно с мъжа си и брат си (които също са милиардери) е започнала настоящия си бизнес. Името на компанията й е “Nine Dragons” и символизира голямо богатство.

Мег Уитман



Състояние – 1.3 млрд. долара

Бившата ръководителка на eBay наскоро спечели републиканските избори за кмет на Калифорния. За целта е инвестирала 70 млн. долара от джоба си. Увлечението й по политиката датира от 20 г., когато е работила в щаба на Джон Маккейн. Уитман е завършила университета в Принстън, работила е в P&G, Disney и Hasbro, преди да се заеме с eBay през 1998 година. Заедно с компанията си е преживяла “бума на .com” и последвалия срив на борсата, разширяването на бизнеса към Европа, Азия и Латинска Америка, покупката на PayPal, Skype и StubHub. Миналата година Мег напусна съвета на директорите на eBay, Procter & Gamble и Dream Works, за да се съсредоточи върху предизборната си кампания.

Чан Лайва

Състояние – 1.1 млрд. долара

Чан Лайва инвестира в проекти за разпространение в престижния търговски квартал на улица Джинбао в Пекин. Сред нейните клиенти и партньори са хотелът Regent, Ferrari и Lamborghini. Чан е основателка и поддръжничка на Китайския музей на сандаловото дърво.

Лей Джуйфан

Състояние – 1.1 млрд. долара

Оглавява компанията Tibet Cheezheng Tibetan Medicine, произвеждаща мазила, компреси и прахове за облекчаване на болката и лекуване на респираторни заболявания. Капитализацията на компанията надвишава чистата печалба 46 пъти.

Джоан Роулинг



Състояние – 1 млрд. долара

За най-богатата писателка на света 2010 година се нарежда благополучно. Скоро в САЩ ще бъде открит тематичният лунапарк “Вълшебният свят на Хари Потър”. Малко след това ще излезе и поредната част от кинопоредицата за Хари Потър (през 2011 година). Шестте предишни филма за Хари Потър вече са спечелили над 5 млрд. долара. Книгите за малкия магьосник са преведени на 65 езика. В житейската история на Джоан Роулинг има не по-малко чудеса, отколкото в книгите й. Самотна майка, живееща от социални помощи, написала първата си книга през 1997 г. Една година по-късно “Хари Потър и философският камък” бива издадена в САЩ и става бестселър.