Автор
Woman.bg

14 жени, изкарали самостоятелно милиард долара

В списъка на милиардерите на Forbes има близо сто жени, но само четиринадесет от тях са спечелили сами състоянието си.

Сред мъжете самостоятелно забогателите са много повече – 665 души, сред които Карлос Слим Елу, Бил Гейтс и Уорън Бъфет.

Сред четиринадесетте жени, преуспели най-много в бизнеса, поне пет са започнали заедно с мъжете си, братята си или други съдружници.

Джулиана Бенетон навремето е плела пуловери, които е разпространявал брат й Лучано. Розалия Мера е шила дрехи заедно с мъжа си Армансио Ортега – сега тя притежава голям дял от компанията Intidex (Zara). Но за да станете преуспяла жена, не е задължително да сключите изгоден брак.

Джоан Роулинг и Опра Уинфри изобщо не са разчитали на помощта на роднините си, създавайки своите вълшебни светове.

У Яджун



Състояние – 3.9 млрд. долара

Генералният директор на компанията Longfor Properties, която миналата година проведе IPO в Хонконг. У Яджун е работила четири години като инженер във фабрика и пет години в новинарска агенция Shirong. После се е захванала с проекти за разпространение в родния си град Чунцин. В момента има имоти в десет града в Китай.

Розалия Мера



Състояние – 3.5 млрд. долара

Тя е помагала на мъжа си Амансио Ортега да шие дрехи. Домашният бизнес скоро се превърнал в едно от най-преуспелите предприятия за производство на дрехи в света – компанията Inditex, на която принадлежи и марката Zara. Съпрузите отдавна вече са разведени, но Розалия и до ден днешен притежава пакет от 7 % от акциите. Освен това след IPO е получила 600 милиона долара, които е инвестирала в киностудио, развъдници за риба, проекти за разработване на лекарства срещу рак от морски животни и водорасли и разработка за идентификация на бебета по пръстов отпечатък. Благотворителният й фонд Paideia помага на хора с физически и психически увреждания.

Елена Батурина



Състояние – 2.9 млрд. долара

Влиятелната съпруга на кмета на Москва Юрий Лужков първо е била работничка във фабрика, после е учила мениджмънт в Московския университет. През 1991 г. е основала компанията “Интеко”, която първоначално произвеждала пластмасови мебели и кухненски съдове, но после се заела и със строителство и производство на строителни материали. Замразила е няколко мащабни проекта заради финансовата криза през 2008 г. Новата й компания “Патриот” се занимава с пазара на достъпни по цена жилища. “Интеко” е била ангажирана в приключилата през ноември 2009 г. реконструкция на монумента “Работник и колхозничка”, възлизаща на стойност от 100 млн. долара.

Дорис Фишър



Състояние – 2.4 млрд. долара

Заедно с вече покойния си съпруг Доналд е основала компанията Gap през 1969 година. Малкият магазин за дънки и музика в Сан Франциско след време се превърнал в империя от над 3000 търговски пункта и няколко известни марки – Banana Republic, Gap Kids и Old Navy. Дорис е притежателка на голяма колекция от предмети на съвременното изкуство. През 2004 година прехвърля управлението на компанията в ръцете на синовете си Джон, Робърт и Уилям.

Сю Ли Хокен

Състояние – 2.4 млрд. долара

Британката е главния акционер в Renhe Commercial Holdings. Тази компания управлява търговски центрове в местностите на бившите подземни военни обекти и е провела IPO в Хонконг през 2008 г. Сю Ли е завършила университета в Хейлунджан със специалност “китайска литература”.

Опра Уинфри



Състояние – 2.4 млрд. долара

Опра Уинфри е дете на самотна майка тийнейджър. Израсла е във фермата на баба си в щата Мисисипи. Заминала е за Уисконсин, където, както тя твърди, е станала жертва на изнасилване. Прочутото й ток-шоу започва да се излъчва през 1986 г. Гости на предаването са най-различни хора – от политици и звезди, до жертви на престъпления. Империята на Опра управлява телевизионни предавания, списанието “О” и популярния “Читателски клуб”.

Джулиана Бенетон



Състояние – 2.1 млрд. долара

През 1965 г. Джулиана заедно с братята си Лучано, Карло и Джилберто основава Benetton Group. Компанията продава дрехи с марките United Colours of Benetton и Sisley, като продажбите достигат до 2.7 млрд. долара. Семейната компания Edizone притежава дялове от акциите на единия от най-мащабните оператори на платени магистрали – Atlantia и на веригата ресторанти Autogrill. В началото на кариерата си Джулиана е плела пуловери, които брат й Лучано е доставял лично с колелото си.

Очаквайте продължение