Автор
Woman.bg

17 вкусни рецепти за вашата коледна приказка

Всяка храна, приготвена за Коледа, е щастлива. Тя се ражда с частица от настроението на онези, чиито ръце я докосват. Затова някои сладкиши ни карат да бъдем нетърпеливи, други ни изпълват с вълшебни мечтания, а трети ни превръщат в палавници, които разсипват захар и брашно по пода или похапват от суровото тесто. Няма значение за колко души готвим, дори и да го правим само за себе си, парливият вкус на канелата, гъделичкащият аромат на карамфила, лютивостта на джинджифила, уханието на ром и ванилия намират своя начин да се завихрят във вълшебен танц около нас.

Тук ще намерите рецепти за захаросани портокалови корички, потънали в прегръдките на горчив шоколад, за кюфтенца от леща, за сладки с черен пипер и за пикантен горещ шоколад, който се крепи на дървена клечка. Содената питка ухае на зехтин и пълнозърнесто брашно, а коледният кейк няма нужда да се приготвя както традиционния английски – месец преди празника, и да се къпе всеки ден в ром, докато вие го браните от всички желаещи да го опитат. Да, можете да си отрежете едно сочно и ароматно парче веднага!

Идеята за книжката възниква спонтанно по инициатива на Димитър - съпруга на Ирина. Той е основният дегустатор и почитател на кулинарните вълшебства сътворени от нея. Ирина Катеринска обича да споделя нещата, които приготвя и иска те да достигнат до повече хора. Смята, че е нечестно само двамата със съпруга ѝ да хрупат вкусните домашни меденки, които освен всичко останало са и лесни за приготвяне.

Рецептите са 17, защото това е едно от любимите числа на артистичното семейство. Сред тях са някои от най-любимите им вкусотии, които приготвят от години, а други се „раждат“, покрай мислите за подправки, кафява захар и мед. И така, в слънчевите следобеди на октомври в техния дом зазвучават коледни песни и се носи мирис на зима с канела. Всички рецепти в книжката са изпитани от авторката и гарантират чудесен вкус и качество. В някои вечери тя изпича по 12 тави с различни видове сладки и заспива на стола с лице, изцапано с брашно и шоколад, а Димитър снима до 2 ч. през нощта, докато се получи идеалният кадър.

Рецептите от книжката имат вкус на добро настроение, което хрупа в ъгълчето на любимите маслени сладки, сочно е като сърцевината на коледния кейк и ароматно като лозовите сармички със стафиди и кедрови ядки. И именно него авторката препоръчва да опитат всички онези, които ще си приготвят нещо от „Малка книжка за Коледа“.

Докато опитвате някоя от любимите ни рецепти, се надява¬ме и вашата Коледа да се превърне в палава вълшебница, чиито поли ухаят на печени орехи, карамелена захар и пар¬лива сладост!

За авторa:

Ирина Kатеринска е любител кулинар. По професия е журналист, със страст към готвенето. И двете неща за нея са еднакво вдъхновяващи. В момента живее в Германия.


Фотографиите в книжката са дело на нейния съпруг Димитър Катерински.

Книга: „Малка книжка за Коледа“
Автор: Ирина Катеринска
Издателство: Ентусиаст