Автор
Woman.bg

2517 лв. са нужни за 4 човека на месец. Вие имате ли ги?

2517 лева месечно са необходими на четиричленно семейство, за да живее нормално. Това сочат данните за последното тримесечие на 2019 г. на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

Това са средства, необходими за осигуряване на храна, здравни услуги, образование, транспорт, облекло, поддръжка на жилището и евентуално - за почивка.

Издръжката на човек от четиричленно домакинство е 629,33 лева.

Животът в София е доста по-скъп от този в страната - нужни са 812 лева на човек.

Оказва се, че 68% от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка. През 2018-а за същия период процентът е бил 69, 8%; през 2017 г. - 72,2 на сто.

Експертите подчертават, че въпреки тенденциите за подобряване на ситуацията, все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка.

За миналата година 1,8 млн. българи са получавали пари на човек от домакинството под прага на бедността. От тях голяма част са пенсионери - близо 1,3 млн. души.

30 процента от домакинствата не могат да си плащат навреме сметките.

Причината за нарастването на издръжката на живот за една година с 4,4 процента се дължи на високите цени на хранителните стоки и основно - на месото.

Увеличение се наблюдава и в заведенията за хранене.

Четете още: София - най-добро място за кариерa в Европа


*През февруари раздаваме подаръци. Искаш ли да спечелиш два парфюма? Xаресай нашата Инстаграм страница от тук!