Нужно ли е да се откажем от любимата си напитка? Консултирахме се с експерт по кафето, за да изясним всички спорни въпроси.

За повечето от нас кафето е неизменна част от ежедневието. Някои предпочитат еспресо, други турско кафе, лате или капучино. Но въпреки това дори и най-запалените ценители на ароматната напитка често вярват в някои популярни митове за нея. Кои факти за кафето са недостоверни?

Мит 1. Кафето е вредно за здравето


Свойствата на кафето все още не са напълно изучени, но няма никакви доказателства, че напитката е вредна за здравето. Повечето теории за вредата от кафето са или опровергани, или непотвърдени научно. Например разпространеното мнение, че кафето влияе зле на сърцето, е недостоверно. Също така заради ободряващия ефект на напитката хората често се опасяват, че тя вреди на нервната им система или на мозъка. Кафето наистина има стимулиращи свойства, но ефектът трае само час-два и не може да наруши нормалното функциониране на организма.



Друго обвинение срещу кафето – то уж извеждало калция от тялото. Всъщност става дума за минимални количества от този микроелемент. Балансът може да се възстанови много бързо – и за целта ще е достатъчно даже само млякото в капучиното и латето ви. Диетолозите все по-често твърдят, че кафето е не вредно, а дори полезно. Просто трябва да се консумира с мярка – което правило важи и за всеки друг продукт.

Мит 2. Студеното кафе си губи вкуса

Убеждението, че само горещото кафе е вкусно, най-лесно се опровергава през лятото. С тази погрешна теория е свързано и едно друго заблуждение – че кафето трябва да се приготвя само с вряла вода. Всъщност напитката може да е с всякаква температура, а в летните жеги даже е препоръчително да пиете охладено кафе. Например „колд брю“ се приготвя с леко топла или дори хладка вода, като при това вкусът и ароматът на напитката са също толкова изразени и богати. Можете да пробвате и други варианти – да добавите лед в горещото кафе, да смесите кафето със студено мляко, да си направите милкшейк от кафе и мляко или просто да оставите напитката да изстине и да усетите, че вкусовите нотки ви се струват малко по-различни, но не и по-малко интересни. Тези рецепти успешно спасяват почитателите на кафето през летните жеги и затова се харесват на все повече хора.

Мит 3. В еспресото има най-много кофеин

Интензивният вкус на еспресото често заблуждава хората и ги кара да си мислят, че в малката чашка има повече кофеин, отколкото в нежното лате или в балансираното капучино. Всъщност количеството кофеин зависи от много фактори, сред които са типът и сортът кафе, обемът на напитката, качеството на зърната, начинът на приготвяне, продължителността на варене и т.н. Осезаемо влияние има и времето на контакт на кафето с водата. В крайна сметка една стандартна чашка еспресо може да съдържа по-малко кофеин от една голяма чаша напитка с мляко. Затова можете спокойно да си позволите удоволствието да изпиете понякога едно наситено черно кафе.



Мит 4. Кафето с понижено съдържание на кофеин има по-слаб вкус

Разпространеното мнение, че кафето може да предизвика безсъние, днес също се подлага на съмнение. Въпреки това много почитатели на ароматната напитка избягват да я пият следобед. За тях има една чудесна алтернатива – кафе с понижено съдържание на кофеин. Мнозина обаче вярват, че „декаф“-вариантите имат значително по-слаб вкус и аромат. Това не е вярно. Такова кафе може да има малко по-мек вкус, но пак ще предложи разнообразни нотки, приятен аромат и богата вкусова палитра. Качествените зърна с понижено съдържание на кофеин не отстъпват на обикновеното кафе и ще удовлетворят вкуса и на най-взискателния ценител. Има обаче една подробност – не забравяйте, че самото „безкофеиново кафе“ е мит. В него също има кофеин, само че в много по-малки количества.

Мит 5. В препечените до черно зърна има повече кофеин


Имената на различните типове кафе създават впечатлението, че препечените до тъмен цвят зърна правят напитките по-силни и по-кофеинови. Всъщност е точно обратното. Изпичането наистина влияе на количеството кофеин, но не твърде силно – а съдържането на кофеин е по-високо при изпечените до светли нюанси зърна. Затова пробвайте различни варианти и просто намерете кафето, което е създадено именно за вашия вкус!