Автор
Веселина Петрова

50 нарушения и две убити момичета по-късно: знаем единствено, че те няма да са последните

Две млади жени си отидоха. Буквално за миг. Вчера по това време са се смеели, разговаряли, може би са планирали лятната си почивка. Днес те са просто част от черната статистика на жертвите на пътя у нас.

Живеем в държава, в която човешкият живот е по-евтин от бутилка олио. И всеки път, когато се случи нещо подобно, се гневим, но нищо не се променя.

А на вас наистина ли ви пука? Че два млади живота са прекъснати. Безпричинно и без време. Те никога повече няма да се засмеят, няма да усетят дъжда да се стича по лицата им, няма да се влюбят, да празнуват рождения си ден, да планират пътуване. Те вече са пръст. Спомен. И болка. За най-близките си.

А на вас наистина ли ви пука? Че един шофьор с 50 нарушения зад гърба си и няколко пъти отнемана книжка снощи се е качил на колата си, натиснал е педала на газта, минал е на червено и край. Отнел е два живота. За секунди. Без да му мигне окото.

А на вас наистина ли ви пука, че в нашата държава всичко е позволено? Че някои хора могат да се чувстват над закона, че могат да заобикалят наредбите, че могат да отнемат живота на другите?

И няма значение защо и как. Важен е само фактът. Че едно човече, което отдавна е трябвало да бъде лишено от правото да управлява превозно средство, независимо какво, се е качило на колата си и е премазало до смърт две млади жени.

И не стига, че е отнело живот, ами и най-жалко е избягало от местопрестъплението. И сега се издирва.

А на вас наистина ли ви пука? Че това се случва за пореден път. И че другия път може да е вашето дете, сестра, жена, баба? И докога ще толерираме подобно поведение?

Наблизо едно друго момче уби журналиста Милен Цветков. В затвора ли е?

Колко още ще търпим? Колко живота още трябва да бъдат отнети, за да поискаме съдът да започне да изпълнява своите задължения и законите да бъдат прилагани.

Не сме държава от третия свят. Но нещата тук се случват по-зле и оттам. Парица е царица навсякъде. Дори в съдебните зали. Докога?

И на вас наистина ли ви пука? Или сте минали през новината, докато сте търсили място за лятната си почивка?

Така ще бъде. Докато живеем в държава, в която животът е по-евтин от евтин сапун за баня. Подхлъзват ни ежедневно с празни обещания, пускат ни сапунки, залъгват ни, а ние изчезваме от лицето на земята като сапунени мехурчета. Пук. Един след друг. Ден след ден.