50 нарушения и две убити момичета по-късно: знаем единствено, че те няма да са последните

06 юли 2022 | 14:36
24589
25
Unsplash
25

Две млади жени си отидоха. Буквално за миг. Вчера по това време са се смеели, разговаряли, може би са планирали лятната си почивка. Днес те са просто част от черната статистика на жертвите на пътя у нас.

Живеем в държава, в която човешкият живот е по-евтин от бутилка олио. И всеки път, когато се случи нещо подобно, се гневим, но нищо не се променя.

А на вас наистина ли ви пука? Че два млади живота са прекъснати. Безпричинно и без време. Те никога повече няма да се засмеят, няма да усетят дъжда да се стича по лицата им, няма да се влюбят, да празнуват рождения си ден, да планират пътуване. Те вече са пръст. Спомен. И болка. За най-близките си.

А на вас наистина ли ви пука? Че един шофьор с 50 нарушения зад гърба си и няколко пъти отнемана книжка снощи се е качил на колата си, натиснал е педала на газта, минал е на червено и край. Отнел е два живота. За секунди. Без да му мигне окото.

А на вас наистина ли ви пука, че в нашата държава всичко е позволено? Че някои хора могат да се чувстват над закона, че могат да заобикалят наредбите, че могат да отнемат живота на другите?

И няма значение защо и как. Важен е само фактът. Че едно човече, което отдавна е трябвало да бъде лишено от правото да управлява превозно средство, независимо какво, се е качило на колата си и е премазало до смърт две млади жени.

И не стига, че е отнело живот, ами и най-жалко е избягало от местопрестъплението. И сега се издирва.

А на вас наистина ли ви пука? Че това се случва за пореден път. И че другия път може да е вашето дете, сестра, жена, баба? И докога ще толерираме подобно поведение?

Наблизо едно друго момче уби журналиста Милен Цветков. В затвора ли е?

Колко още ще търпим? Колко живота още трябва да бъдат отнети, за да поискаме съдът да започне да изпълнява своите задължения и законите да бъдат прилагани.

Не сме държава от третия свят. Но нещата тук се случват по-зле и оттам. Парица е царица навсякъде. Дори в съдебните зали. Докога?

И на вас наистина ли ви пука? Или сте минали през новината, докато сте търсили място за лятната си почивка?

Така ще бъде. Докато живеем в държава, в която животът е по-евтин от евтин сапун за баня. Подхлъзват ни ежедневно с празни обещания, пускат ни сапунки, залъгват ни, а ние изчезваме от лицето на земята като сапунени мехурчета. Пук. Един след друг. Ден след ден.

Коментари

25 Мелани
  12 юли 2022 | 05:39 отговор
 

боклук да така е

 
24 DDD
  11 юли 2022 | 17:30 отговор
 

KLYUKi KOLKOTO 6TE6,,RAZBRAXME 4E V BALGARiA iMA iZVYNZEMNi OSOBi,

 
23 Митка
  07 юли 2022 | 22:08 отговор
 

Нямаме закони ! Смърт за такива ! Мафия !

 
22 Ха
  07 юли 2022 | 19:11 отговор
 

На тази маймуна на тази курва щото ако не я оправя тя няма да го закриля та същата тази курва и трябва един кол в гъза и повече да няма достъп до тази институция ане то това е цирк

 
21 Да
  07 юли 2022 | 19:08 отговор
 

Този и род трябва да бъде ликвидиран и все пак си пролича двуличието на органите на реда самите шефове се явиха и казаха че 3 дена преди катастрофата същия този идиот е карал дрогиран и питам защо не е спрян от движение след това установяване но не този е закриля от самата система парите който плаща на полицай те и техните шефове го правят недосегаем и питам ако някой от близките на жертвите го гръмне този изрод той дали ще бъде наказан със сигурност защото те не са под крилото на правната система не са техни подлоги и ако някой обикновен шофъор след обиск намерят сигнална лампа и полицейска палка какво ще е наказанието му

 
20 Една българка
  07 юли 2022 | 13:20 отговор
 

ЗА СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ! И всички, които реват за демокрация и права, заслужават да са на мястото на тези момичета и Милен Цветков. Един изрод ще лежи 10-20 г. и ще го хрантути бюджета, ще излезе след някоя амнистия, А ТЕ??? Крумови закони ни трябват и ще се оправим! Съдебната система се нуждае от чистка, оттам мирише, защото не работи!

 
19 Таня
  07 юли 2022 | 12:27 отговор
 

Катастрофа с невинни жертви - ето това е състоянието на обществения и политически живот в страната ни, и то не изненадва никого. Случва се ежедневно пред (стотици)хиляди свидетели. Наглост, недосегаемост, принципите на по-голямата кола/портфейл/ имам човек. Принципите да не ти пука за щетите, които нанасяш, защото друг ги плаща. С живота си. Седим си и си цъкаме с език. Оплакваме трагедията за семействата. Питаме се как е възможно да се остави такова щъкащо беззаконие с 50 глоби и син буркан. По-зрелите си спомнят за края на 80-те и обвиняват деградацията на прехода, мутрите, моето поколение не помни друг на премиерския пост освен Б.Б. и безкрайния му строеж на пътища, "почитателите" на Кирил Петков пък навярно ще открият, щ че в последната една година кабинетът му не успя с реформите... Изобщо вината ще се намери в институциите, в лошоподдържаните пътища, в ДАИ, които са дали книжка без да се знаят правилата за движение, в майката на шофьора, която не го е прегръщала достатъчно и за това той е изгубил усета си за емпатия и съвест... Колко ли време обаче ще ни отнеме да си признаем, че всичко това е възможно не защото престъпниците са над закона, а защото не получават заслужените си наказания от обществото. Изолация, дискриминация, игнориране. Те няма да усетят нищо от това докато ги сочим с пръст, а тайничко им слугинстваме, отстъпвайки им по-доброто място на пътя, защото "ако я драсна тази кола, после не мога да я платя". Не се заяждаме с тях, защото "тоя е страшен психопат и ще ти стъжни живота". Усмихваме им се, докато запушват входа на блока ни, защото "те са така лошо възпитани". Влизаме в сделки и наливаме с парите си горивото в катафалките им, защото "те държат бизнеса и възможностите в нашия град". Даваме им най-ценното дъщерите си, защото "няма да я женя за някой Сульо, който не може да ѝ плати маникюра/таксата за университета/ детската на внука"... Доброволно им даваме властта да ни тормозят с извинението, че "какво днес се решава от обикновените хора". Наистина нищо. Особено, ако те не искат да решават нищо. Съучастие - това е краткият опис на това, което се случва в катастрофиралата ни държава и общество. Ние сме съучастниците. Не защото не случваме на политици, на международни партньори, историческо наследство, географско положение, гени. Не защото сме лоши, зле възпитани или Кармата ни е скапана. Ние всички сме невинния свидетел на дясната седалка на шофьора на Q7, който предвижда опасността от катастрофа, но не прави нищо, за да я предотврати. И после бяга с виновника, усещайки горчилката на отговорността си, но и сладостта на извинението, че не е натискал сам педала на газта. Гледаме трагедията и наум благодарим, че този път ни се е разминало. Но наистина ли ни се размина?

 
18 Julian Milvojevic
  07 юли 2022 | 10:46 отговор
 

I koga boli kurac za ovo Nijegro?

 
17
  06 юли 2022 | 23:04 отговор
 

"Дела трябват, а не думи" Всеобщо въставане на всички!!! Но всички сме разделени от гадовете!

 
16
  06 юли 2022 | 22:15 отговор
 

Жоро Семерджиев е добро и скромно дете и е невинен Всички ще го подкрепим пред тълпата от лумпени! Родния ни съд ще го докаже. Всички видяха, че двете жени предизвикаха катастрофата и момчето е невинно.

 

Добави Коментар

Най-четени