Бърнис Мадиган, 115 години

Родена е на 24 юли 1899 година в Масачузетс, САЩ. Бърнис може да е родена през 19 век, но през 21 век тя си има Facebook и Twitter.

Днес живее с роднини във ферма. През 1918 година се мести във Вашингтон. След Първата световна война работи като секретарка във Министерството на финансите. Живее във Вашингтон 90 години. Там среща съпруга си Пол. Двамата имат 50-годишен брак, който свършва със смъртта на Пол през 1976 година. През 2007 година се връща в Масачузетс. Бърнис казва, че нейната формула за дълъг живот е: никакви деца, никакъв стрес и една лъжица мед на ден. Започва деня си с гофрети с банан и мед и чаша кафе. Следобед се забавлява като реди пъзели и чете вестници.

Ема Морано, 115 години

Родена е в Италия на 29 ноември 1899 година. Тя е най-възрастният човек в Европа. Удивително е, че живее сама и сама се грижи за себе си и дома си. Морано е първото от 8 деца. Другите вече не са между живите, макар че една от сестрите й доживява до 102-годишна възраст. През 1937 година се жени. Има едно дете, но то починало още на 6 месеца. През 1937 година се разделя със съпруга си, но не се развежда. Работи в кухнята на общежитие до 75-годишнината си, когато се пенсионира. Всеки ден пие по едно бренди, но казва, че най-важното за дълголетието й е храната. Всеки ден тя яде по едно сурово яйце. За закуска яде бисквити с мляко или вода. През деня яде две яйца – едно варено и едно сурово, защото така й е препоръчал лекарят й, когато била на 20 години (това е било преди 95 години). За обяд яде паста с кайма, а за вечеря – само една чаша мляко. Другият важен фактор е сънят – Морано си ляга преди 7 вечерта и става преди 6 сутринта.

Вижте останалите столетници ТУК