Автор
Woman.bg

6000 недоносени бебета се раждат в България всяка година

Днес – 18 декември, в сградата на II САГБАЛ „Шейново“ се състоя специална пресконференция по проекта „Начален старт на живота – Ранна подкрепа на преждевременно и рисково новородени и техните семейства“. В събитието участие взеха д-р Румен Велев, изпълнителен директор на II САГБАЛ „Шейново“, д-р Донка Узунова, началник на неонатологично отделение, Диана Търнева, старша акушерка в неонатологично отделение, Мадлен Ефтимова, специалист по ранно детско развитие, Юра Данчева, специалист по ранно детско развитие, София Белчева, специалист по ранно детско развитие, както и майка с бебе, включено в програмата „Начален старт на живота – Ранна подкрепа на преждевременно и рисково новородени и техните семейства“.


Акцент на срещата бяха резултатите, които до момента са постигнати при работата със семействата на преждевременно и рисково родени деца.

Проектът стартира в началото на тази година и цели да подпомогне развитието на недоносени деца и деца с увреждания, да подпомогне връзката родители-дете от самото начало, да подкрепи и повиши родителската компетентност при развитието на тяхното дете вкъщи, да стабилизира положението на семейството, да насърчи социалната активност и да подобри качеството на живот на децата.

Програмата е разработена съвместно с българо-немската фондация „Приятели“ и диаконията на Франкфурт, като към момента от началото на годината досега в нея са се включили 12 деца и техните семейства.

Именно постигнатите до момента добри резултати са мотивацията екипът на болницата да търси възможност за продължаване на дейността. Инициативата към момента дава възможност за обгрижване и осигуряване на подкрепа на повече от 50 деца и техните семейства в рамките на 14 месеца от началото на програмата с тенденцията и надеждата с времето броят на бебетата, които ще се включат в програмата, да нарасне. Към момента с работата по проекта са ангажирани 5 акушери от болница „Шейново“ и двама социални работници от фондация „Приятели“.


Според експертите най-големият проблем е недостигът на медицински сестри и акушерки, както и липсата на организация за патронажни сестри, които да подготвят семейството в грижите за детето. Именно в тази насока ще се работи, увериха още специалистите, фокусирайки вниманието върху необходимостта от продължително лечение дори и след изписването на детето.

Над 6000 е броят на недоносените бебета, родени в България всяка година. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна превенция са преодолими.

Четете още: Един благороден проект в помощ на недоносените деца