Автор
Ива Петрова

8 прокълнати предмета, които е по-добре да не докосвате

Кукли, картини, столове… Някои обикновени и дори безобидни на пръв поглед премети са успели да всеят ужас в душите на хората по света.

Почитателите на филми на ужасите сигурно знаят както за куклата Анабел, така и за картината “Плачещото момче” и прокълнатата кутийка… Но малцина са наясно, че тези и други подобни предмети не са плод на фантазията на сценаристите и режисьорите, а реално съществуващи вещи.

Куклата Анабел


Историята на куклата Анабел, обладана от зли сили, е разказана в известните филми на ужасите “Проклятието на Анабел”, “Заклинанието” и много други. Разбира се, всеки режисьор е внесъл в историята за прокълнатата играчка нещо свое. За Анабел започнали да говорят през 1970-те години в САЩ, когато някаква жена купила куклата в магазин за стоки втора ръка и я подарила на дъщеря си Дона. От онзи момент в стаята на момичето започнали да стават необясними неща - да се появяват бележки с молби за помощ, да изчезват вещи… При това и самата кукла по неведом начин променяла местоположението си. В крайна сметка Дона с подкрепата на свои приятели се обърнала към американските експерти по паранормални явления Ед и Лорейн Уорън. Те я уверили, че куклата може да й навлече нещастие и че трябва спешно да се отърве от нея. Понастоящем Анабел е прибрана в сандък в окултния музей на Уорън.

Вуду куклата

Тази кукла е възникнала в религията вуду, която изповядват някои племена в Западна Африка. Предназначението й е да нанесе вреда на определен човек. Играчката се прави от плат или някакъв друг материал с използване на вещи, нокти или коса на врага. После авторът на проклятието забива игли в куклата и я скрива. Обикновено във филмите на ужасите след подобен ритуал животът на главния герой се превръща в кошмар.

Картината “Плачещото момче”


Картината “Плачещото момче” е била написана от италианския художник Бруно Амадио, известен под псевдонима Браголин, през 1950-те години. Десетилетия по-късно започнали да се носят плашещи легенди за репродукцията. Хората казвали, че ако закачиш плакат с “Плачещото момче” на стената си, скоро ще стане пожар, в който ще изгори всичко, освен самата картина. За всеобщия ужас допринесла и статия в британския вестник The Sun, в която били разказани истории за пострадалите от тази репродукция. За щастие през последните няколко години картината потъна в забрава. А и повече не е имало документирани факти за пожар, причинен от “Плачещото момче”.

Прокълнатата кутийка


През 2012 г. излезе филмът “Обсебване”, посветен на тази кутийка. Режисьорите твърдят, че сценарият е базиран на реални събития. Според някои източници американец на име Кевин Манис, събиращ антикварни предмети, си купил интересна кутийка в началото на 2000-те години. Когато я отворил, намерил в нея странни предмети - изсушена роза, старинни монети и статуетка… Когато занесъл придобивката си у дома, започнали да му се случват лоши неща.

Столът на Бъзби

Тази история за проклятие, тегнещо над най-обикновен дървен стол, идва от Англия. Има няколко версии, но всичките са свързани с името на един престъпник, живял през XVII век в малкото градче Крикби - Томас Бъзби. Според една от легендите, запазила се до наши дни, той бил влюбен в дъщерята на друг престъпник и негов враг Даниел Оти. За да бъде с любимата си, Бъзби убил Оти и бил осъден на смърт. Преди екзекуцията властите изпълнили последното желание на Бъзби - да пие алкохол в местния пъб. Престъпникът няколко часа седял на стола, а когато станал, казал, че онзи, който заеме това място, ще бъде сполетян от нещастие.

Според друга легенда Томас Бъзби пак бил престъпник, а Даниел Оти бил негов пастрок. Бъзби убил Оти, когато последният седял на любимия си стол. Според местните жители безобидната мебел веднага станала прокълната.

Понастоящем столът на Бъзби се намира в музея на град Крикби. Окачен е за тавана, за да не може никой от туристите да седне на него.

Прокълнатата кола на Джеймс Дийн


Сребристото “Порше 550 Спайдър”, с което американският актьор Джеймс Дийн е катастрофирал и умрял през 1955 г., било продадено на части. След известно време автомобилът бил заклеймен като прокълнат. Според някои източници хората, които си купили части от колата и ги използвали, загинали трагично.

Картината “The Hands Resist Him”

На картината “The Hands Resist Him” (“Ръцете му се противят”), нарисувана от американския художник Бил Стоунхъм през 1972 г., са изобразени момченце и момиче-кукла на фона на стъклена врата, на която са опрени няколко ръце. Авторът твърди, че с творбата си е искал да покаже детството, изплетено от реалност и сънища. Но както и да я погледнем, картината всява ужас. Още по-ужасна е легендата за нея - хората казвали, че след закупуване на репродукция на “The Hands Resist Him” в дома им започвали да стават необясними неща, а самите те се чувствали зле, когато гледали картината.

Гробницата на Тутанкамон

Гробницата на Тутанкамон в Долината на Царете в Египет е затворена за туристи от съображения за сигурност. Според учените едва ли някога ще бъде отворена за посещения. При това скоро експерти ще създадат точно копие на гробницата, което хората да посещават на екскурзии. Суеверните местни жители обаче се радват на този факт, защото според тях човек, който се доближи до гробницата на Тутанкамон без нужда, може да си навлече лоша съдба.