Автор
Антония Дамянова

9-годишно българче е сред най-умните хора на планетата

Той е само на 9 години, но може с лекота да решава задачи от висшата математика. Третокласникът от Пазарджик - Сава Троански, влезе в „Менса България“, с което се нареди сред най-умните хора на планетата.

Изключително лесен и интересен му се е сторил тестът му за Менса.

Мечтата на Сава е да стане програмист, учен или лекар. Момчето вече може да се похвали с лично програмирана от него игра. Сава никога не е ходил на допълнителни уроци, уверява Анна Троанска - майката на малкия голям умник.

"От малък проявява интерес към пъзели и главоблъсканици“, добавя тя. Родителите му го записали за теста в "Менса“, защото искали да срещне приятели, които да са предизвикателство за него.

"Само с мен, майка му и класния ръководител е работил. На 5-годишна възраст научи перфектно руски и английски. От таблета като малък гледаше много детски филмчета, а английският по същия начин. Има приятели от чужбина, с които си говорят“, допълва баща му Деян Троански в "Тази сутрин".

"Трудно е да се попадне в този 1% и едновременно е приятно“, казва пред bTV Сава.

В трети клас Сава вече решава задачи по математика за седмокласници, а отскоро мълчуганът вече е преминал в индивидуална форма на обучение.

Семейството планира да остане в България, а Сава да учи в български университет.

Четете още: 5 от най-вдъхновяващите коледни книги за деца