Автор
Woman.bg

А вие бихте ли дарили органите си, за да спасите живот?

1154 българи в момента се нуждаят от животоспасяваща трансплантация на органи. Всички те очакват втори шанс за живот. Броят на тези хора се увеличава с всяка година, като голяма част от тях не успяват да дочакат появата на подходящ донор. На фона на тази статистика само 13 души са дарили органите си тази година, съобщават от Министерството на здравеопазването.

13 души с големи сърца са спасили живот. От 28 държави-членки на Европейския съюз страната ни заема 28-мо място по брой трансплантирани хора на милион население. Заради недостатъчния брой на донорите и честия отказ на близките да дарят органите на починалия, Министерството на здравеопазването стартира Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!“ В рамките на инициативата са отпечатани 50 000 броя „донорски карти“, попълването на които няма юридическа стойност, а единствено показва волята на техните притежатели.
Вие бихте ли дарили органите след смъртта си? Не е лесно да вземеш такова решение. Всеки има възможност да стана донор на органи както приживе, така и след смъртта си, освен ако не е изявил писмено своето несъгласие.

Органите получават тези пациенти, които са записани в „листата на чакащите“. Приживе може да бъде дарена единствено част от черен дроб, костен мозък или един бъбрек, като същите могат да бъдат трансплантирани, в зависимост от тъканната съвместимост, на съпруг(а), дете, роднина, както и на човека, с когото донорът е във фактическо съжителство от минимум 2 години, макар и без сключен брак. Ако изпаднете в мозъчна смърт, всичките ви органи могат да бъдат дарени на всеки нуждаещ се. И да му дадете шанс за живот. Така частица от вас ще продължава да живее.

В памет на хората, дарили органите си след смъртта им край НДК ще бъде засадено лирово дърво. Дървото е знак на признателност и към техните близки, взели трудното решение да помогнат на нуждаещи се от трансплантация пациенти. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията "Да! За живот!".