Ако една лъжа е повторена 100 пъти, тя става истина. Ето поредното потвърждение: 8 на сто от българите вярват, че Земята е плоска, а 11 на сто се съмняват в кълбовидната ѝ форма. Шок и ужас? Последното проучване на „Галъп“ не е фалшива новина. Изводите са красноречиви: 19 на сто от анкетираните не могат да различат доказани факти от конспиративните теории и псевдонауката.

В началото звучеше смешно, но от екраните на телефоните, кълбата на врачките по телевизията и урните за гласуване се подава сиво бъдеще на невежество и контролирано съзнание. Човекът произведе ток и енергия от Слънцето, полетя в Космоса, откри ваксини срещу чума, малария и морбили и присади сърце, изобрети демокрацията и интернет, но все повече граждани от глобалното село отричат всички тези блага, докато, същевременно и парадоксално, ги използват.

Ето още няколко „любопитни“ статистики от българските социолози за последните месеци: 75 на сто от хората се доверяват на пророчествата на Ванга. 66 на сто са убедени в създаването на изкуствени болести с цел контрол на световното население. 45 на сто вярват в магии. 40 на сто са сигурни, че съществува тайно правителство, което дърпа конците на всички държави по света. 35 на сто са посещавали гадател, ясновидец или ходжа. 12 на сто са категорични, че извънземните живеят сред нас.

Проблемът не е само в България, ще кажете, но това не означава, че трябва да си затваряме очите за слона в стаята. В гетата, в бедните и маргинализирани райони, в кръчмите и дискотеките, в градския транспорт и кабинетите по институциите, текат процеси, които приличат на масова психоза и оглупяване. И вземат застрашителни размери, ако ме питате. Защото една пета от българите, сред тях и активни избиратели, могат да наклонят везните на политическия „баланс“.

Подозирам, следователно съществувам


Конспиративното мислене процъфтява, защото има доставчик, който стига навсякъде – интернет и социалните мрежи, има и плодородна почва – несигурността, неудовлетвореността и чувството, че изоставаш от шеметната скорост, с която светът се движи напред.

Ето защо е по-лесно да разсъждаваш емоционално, а не логически, и да обвиняваш конкретни или тайни персони за злото, което се случва. Политиците също правят това и често се оправдават за провалите, понеже били жертви на „заговор“ и „тайни сделки“, сключени на тъмно от противниците им. Защото знаят, че все някой ще им повярва.

Една пета от българите явно лесно се поддават на внушения, щом като не вярват, че Земята е кълбо. В този ред на мисли явно не е изненадващо, че ваксините причиняват болести, веганите са психично болни, „джендър“-ът не се свързва с равенство на половете, а е обидна дума, докато група гейове искат да превземат образователната система и да „заразят“ всички деца. И това се случва, докато се гордеем със златните медали на гениалните си математици, с изобретателите, с водещите хирурзи, с успелите хора напук на „системата“ – от Христо Стоичков до малкото знаме в джоба на актьора Димитър Маринов.

Бъдещето

Колкото до децата и подрастващите, наскоро друго проучване установи, че за родните младежи най-важно е да „изглеждаш добре“ (85 на сто), а след това да бъдеш независим (80 на сто) и да имаш кариера (75 на сто). Основният им интерес е пазаруването и демонстрацията на жизнен стандарт. Значителна част от тях вече не желаят да емигрират, но едва 14 на сто се вълнуват от случващото се в държавата и от политиката. Само 5 процента мислят за кариера в тази област.

Задава се аполитично и консуматорско поколение, което не е обременено от идеологическите стигми на родителите си, иска да поеме съдбата в собствените си ръце и един ден ще дойде на власт. Мисля си, докъде ли ще ни отведат, щом като Земята е плоска?

Автор: Виктория Димова