А вие вярвате ли, че Земята е плоска?

13 март 2019 | 16:35
5183
6
Снимка: Pixabay
6

Ако една лъжа е повторена 100 пъти, тя става истина. Ето поредното потвърждение: 8 на сто от българите вярват, че Земята е плоска, а 11 на сто се съмняват в кълбовидната ѝ форма. Шок и ужас? Последното проучване на „Галъп“ не е фалшива новина. Изводите са красноречиви: 19 на сто от анкетираните не могат да различат доказани факти от конспиративните теории и псевдонауката.

В началото звучеше смешно, но от екраните на телефоните, кълбата на врачките по телевизията и урните за гласуване се подава сиво бъдеще на невежество и контролирано съзнание. Човекът произведе ток и енергия от Слънцето, полетя в Космоса, откри ваксини срещу чума, малария и морбили и присади сърце, изобрети демокрацията и интернет, но все повече граждани от глобалното село отричат всички тези блага, докато, същевременно и парадоксално, ги използват.

Ето още няколко „любопитни“ статистики от българските социолози за последните месеци: 75 на сто от хората се доверяват на пророчествата на Ванга. 66 на сто са убедени в създаването на изкуствени болести с цел контрол на световното население. 45 на сто вярват в магии. 40 на сто са сигурни, че съществува тайно правителство, което дърпа конците на всички държави по света. 35 на сто са посещавали гадател, ясновидец или ходжа. 12 на сто са категорични, че извънземните живеят сред нас.

Проблемът не е само в България, ще кажете, но това не означава, че трябва да си затваряме очите за слона в стаята. В гетата, в бедните и маргинализирани райони, в кръчмите и дискотеките, в градския транспорт и кабинетите по институциите, текат процеси, които приличат на масова психоза и оглупяване. И вземат застрашителни размери, ако ме питате. Защото една пета от българите, сред тях и активни избиратели, могат да наклонят везните на политическия „баланс“.

Подозирам, следователно съществувам


Конспиративното мислене процъфтява, защото има доставчик, който стига навсякъде – интернет и социалните мрежи, има и плодородна почва – несигурността, неудовлетвореността и чувството, че изоставаш от шеметната скорост, с която светът се движи напред.

Ето защо е по-лесно да разсъждаваш емоционално, а не логически, и да обвиняваш конкретни или тайни персони за злото, което се случва. Политиците също правят това и често се оправдават за провалите, понеже били жертви на „заговор“ и „тайни сделки“, сключени на тъмно от противниците им. Защото знаят, че все някой ще им повярва.Една пета от българите явно лесно се поддават на внушения, щом като не вярват, че Земята е кълбо. В този ред на мисли явно не е изненадващо, че ваксините причиняват болести, веганите са психично болни, „джендър“-ът не се свързва с равенство на половете, а е обидна дума, докато група гейове искат да превземат образователната система и да „заразят“ всички деца. И това се случва, докато се гордеем със златните медали на гениалните си математици, с изобретателите, с водещите хирурзи, с успелите хора напук на „системата“ – от Христо Стоичков до малкото знаме в джоба на актьора Димитър Маринов.

Бъдещето

Колкото до децата и подрастващите, наскоро друго проучване установи, че за родните младежи най-важно е да „изглеждаш добре“ (85 на сто), а след това да бъдеш независим (80 на сто) и да имаш кариера (75 на сто). Основният им интерес е пазаруването и демонстрацията на жизнен стандарт. Значителна част от тях вече не желаят да емигрират, но едва 14 на сто се вълнуват от случващото се в държавата и от политиката. Само 5 процента мислят за кариера в тази област.

Задава се аполитично и консуматорско поколение, което не е обременено от идеологическите стигми на родителите си, иска да поеме съдбата в собствените си ръце и един ден ще дойде на власт. Мисля си, докъде ли ще ни отведат, щом като Земята е плоска?

Автор: Виктория Димова

Коментари

6 Хм !?
  15 март 2019 | 14:12 отговор
 

Дано поне да са сложили парапет по края,че някой може да падне !!

 
5 Цветанът на мисълта
  14 март 2019 | 21:32 отговор
 

Светът се управлява от рептилоиди!

 
4 водач на МПС
  14 март 2019 | 09:01 отговор
 

В древните ведически книги е записано, че Земята е плоска и се опира на хоботите на 6 слона, застанали под нея !

 
3 дядото
  14 март 2019 | 08:55 отговор
 

Науката, техниката и технологиите се развиват толкова бързо, че голяма част от хората не успяват да осмислят случващото се.Защитната реакция е- лъжат ни.Идиотските твърдения за плоската земя са за ниво на образование и интелект 3-ти клас.

 
2 123
  13 март 2019 | 18:23 отговор
 

А какви са доказателствата, че Земята е сфера? Компютърни анимации, посправени снимки от по-старо време!? Някой бил летял до Луната, ама всичко е нескопосано снимано и си личи, че е фейк! Астронавтите дори не искат да се закълнат, че са ходили! НАСА чак сега се чуди как да ги опази от радиация за да отидат там, а преди в тенекиените корабчета от фейк снимките как ги е опазила?! И куп други неща говорещи за измама в световен мащаб, смучещи данъци уж за изследване на космоса! Дяволската заблуда се разпада! Индоктринациите се разпадат!

 
 
марги
14 март 2019 | 10:21

Колкото повече информация, толкова повече невежество! Помислете - но това също трябва да знаеш, когато САЩ кацнаха на Луната, можеха ли да излъжат света, в това число смъртния си враг СССР !?!? При тази космическа надпревара, мислите ли, че руснаците не са проследили полетите и кацанията? Хубаво нещо е свободата на мисленето и свободата на словото, защото много ясно лъсва ГЛУПОСТТА!

 
НЕ ИЗЛЪГАН
15 март 2019 | 03:30

НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА 1. ПЛАНЕТА ЗЕМЯ НЯМА ИМА ОГРОМНА ПЛАНЕТА НА КОЯТО СЕ НАМИРА НАШАТА ЗЕМЯ НА НЕЯ ИМА ХИЛЯДИ СВЕТОВЕ КАТО НАШИЯ И ВСЕКИ Е ПОД НЕВИДИМ КУПОЛ ТАКА ЧЕ НАШИЯ СВЯТ СЕ ЯВЯВА ПЛОСЪК. НА НАШИЯ СВЯТ ИМА ОЩЕ 11 КОНТИНЕНТА ЗА КОИТО НЕ НИ СЕ КАЗВА ЧЕ СЪЩЕСТВУВАТ НАЙ ГОЛЕМИЯТ Е АЗГАРДА А НИЕ ЖИВЕЕМ НЕ В ЕВРОПА А НА ВТОРИЯ ПО ГОЛЕМИНА МИДГАРД ТОВА Е ЕВРОПА,АЗИЯ И СЕВ.АМЕРИКА ВЗЕТИ ЗАЕДНО ТОВА ГО ИМА НА ВСИЧКИ ДРЕВНИ КАРТИ ЗАСЕКРЕТЕНИ И СКРИТИ.АБЕ В ЮТУБ ИМА МАТЕРИАЛИ ЗА ТЕЗИ НЕЩА КОИТО ЗА ДОКАЗАНИ 2 ЗАЩО НАСА И РОСКОСМОС НЕИСКАТ ДА ПОКАЖАТ ЗЕМЯТА В РЕАЛНО ВРЕМЕ , НАЛИ ИМАМЕ СПЪТНИЦИ НЕ Е ПРОБЛЕМ.ЗАЩОТООО???????????/

1 G
  13 март 2019 | 17:21 отговор
 

А кой толкова много се е разтревожил от вярванията и съмненията на тези 19% от хората, че чак се е емнал да поръча и плати цяло социологическо проучване на тази тема ? И да - когато една лъжа бъде повторена 100 пъти, тя става истина... Проблемът е в това, че далеч не е ясно кое е лъжа и кое истина. А това дали земята е кръгла или плоска се установява лесно и то не с космически програми и огромни научни изследвания, но този метод е за мислещи хора. И смея да твърдя, че именно мислещи хора формират тези 19%, останалите повтарят като папагали поднесените им на тепсия заучени фрази и "знания"...

 

Добави Коментар

Най-четени