Адвокат разкри: Какво се случва с разменените бебета, които вече са при биологичните си родители

16 януари 2023 | 10:31
12907
10
Unsplash
10

"Чух се с родителите, които представлявам, детето е добре, свиква с майка си и тя с него. Това е голяма травма". Това каза адвокат Стоян Стойков, който представлява едно от семействата, чиито бебета се оказаха разменени след раждането си в САГБАЛ „Шейново“.

По думите му за постигнатото споразумение е трябвало да бъдат подготвени и двете семейства, пише Дарик.

"Приложихме специфичен подход. Децата са на 4 месеца, съдебните искове щяха да продължат от 3 до 6 месеца, можеше да стигнат и до една-две години, ако една от страните не беше оказала съдействие", обясни адвокат Стоян Стойков по БНТ.Той поясни, че не е изключено впоследствие да бъдат предявени претенции. "От гледна точка на правото, това не е забранено да се случи. Бъдещи претенции са възможни, но и оспорими и не смятам, че ще постигнат някакъв ефект, дори да се предявят такива. Уточни, че изводът от гледна точка на правната практика е - законът позволява, но ще бъде отново начало".

За момента няма заведени искове към болницата. "Има предявена претенция, очакваме АГ "Шейново" да отговори положително или отрицателно за финансово обезщетение. Болницата ще понесе повече щети, да се търси персонална отговорност в конкретния случай е много сложен вариант", коментира адвокат Стоян Стойков.

И разследването не е приключило. "Ако има виновни, които да се докажат с присъда, тогава може да се предявят някакви претенции спрямо тях, но на този етап не", потвърди още адвокатът на една от майките.

Директорът на отделението по неонатология в "Шейново" - д-р Донка Узунова, коментира, че контролът в болницата е засилен."Получаваме подкрепа от пациентите, не сме усетили негативен отзвук от тяхна страна. Родилките ни съдействат да извършваме проверка на номерата на гривничките, участват доброволно. Грешки винаги са възможни, но работата по протоколи и преговарянето на всяка една стъпка с всеки един нов човек ще помогне да се избегнат", каза още д-р Донка Узунова.


Коментари

10 Софиянка
  19 януари 2023 | 10:29 отговор
 

Това без цигански пари не би се случило

 
9 Кики
  19 януари 2023 | 07:10 отговор
 

Тази циганка трябва да бъде съдена .....за опит на отвличане на бебе ..,.защото можеше и да не се разбере.....!

 
 
Снежана
19 януари 2023 | 19:03

Да,сама си го каза

8 Стоян
  19 януари 2023 | 07:07 отговор
 

Такива са циганите ,за пари са готови на всичко , .....може и майка си да продадат !

 
7 Иванчо
  19 януари 2023 | 07:03 отговор
 

И аз мисля,че ромката е знаела,че това дете не е нейното , но си е замълчала,за да вземе бяло бебе със сини очи ! Що за майка , сменя си бебето като носна кърпичка !

 
6
  18 януари 2023 | 09:26 отговор
 

Николова ти знаеш ли каква си?Защото има много неясноти по произход на такива като теб Дребна душа

 
5
  18 януари 2023 | 09:23 отговор
 

Долни,мръсни,и гнусни,изказвания от също такива гнусни хора Жалко че живеем в тази пропаднала нация с такива разбирания,ограничени хора пълни с омраза и агресия Долна е българката че не се показа веднъж!От какво се притеснявай,нали е почтен майка?Заслужавате си съдбата в която живеете Ограничени хорица!!!!

 
 
До ограничената
18 януари 2023 | 11:05

Не е длъжна да си показва лицето, това е личен избор и той трябва да се уважава. Има ли значение как изглежда?! Долна, дребна душица си ти, която кълнеш!

 
Софиянка
19 януари 2023 | 10:31

Защо да се показва. Утре да обиждат детето и, че е започнало живота като циганче. Права е.

4
  17 януари 2023 | 22:47 отговор
 

 
3
  17 януари 2023 | 22:47 отговор
 

 
2 Николова
  17 януари 2023 | 21:54 отговор
 

Да имате право те циганите от това живеят и сега като вземе още пари шапка на тояга ще роди още едно и?,,,,,,,

 
1 Бг
  17 януари 2023 | 18:23 отговор
 

Дано го възстановят по бързо хората, с бялото детенце, че колко дребничко и изостанало изглежда във вързопчето розжзова пелена, направо да ти се свие сърцето...на 4 месеца е като новородено бебче! А другото, ромчето , което е гледано от българите изглежда в отлично състояние, едро и здраво, все едно не са връстници! Направо жалка ситуация! И тия роми имат претенции за 300000лв! Какво нахалство! Тая ромка е знаела, че не си тръгва с неъното дете, зашото гя си го е видяла веднага след раждането, ама си потраяха и се потули истината! Българката със секциото не го е видяла нейното веднага и я излъгаха! Тя понесе всички последствия!

 
 
Софиянка
19 януари 2023 | 10:34

Явно претенцията е такава сума каквато е щяла да вземе ако продаде детето. Тя ( циганката) отказваше да го даде, но явно като е разбрала за обезщетението и бързо, бързо се съгласи.

 
Поне пиши правилно
22 януари 2023 | 11:48

Добави Коментар

Най-четени