Автор
Весела Георгиева

Адвокат разкри: Какво се случва с разменените бебета, които вече са при биологичните си родители

"Чух се с родителите, които представлявам, детето е добре, свиква с майка си и тя с него. Това е голяма травма". Това каза адвокат Стоян Стойков, който представлява едно от семействата, чиито бебета се оказаха разменени след раждането си в САГБАЛ „Шейново“.

По думите му за постигнатото споразумение е трябвало да бъдат подготвени и двете семейства, пише Дарик.

"Приложихме специфичен подход. Децата са на 4 месеца, съдебните искове щяха да продължат от 3 до 6 месеца, можеше да стигнат и до една-две години, ако една от страните не беше оказала съдействие", обясни адвокат Стоян Стойков по БНТ.



Той поясни, че не е изключено впоследствие да бъдат предявени претенции. "От гледна точка на правото, това не е забранено да се случи. Бъдещи претенции са възможни, но и оспорими и не смятам, че ще постигнат някакъв ефект, дори да се предявят такива. Уточни, че изводът от гледна точка на правната практика е - законът позволява, но ще бъде отново начало".

За момента няма заведени искове към болницата. "Има предявена претенция, очакваме АГ "Шейново" да отговори положително или отрицателно за финансово обезщетение. Болницата ще понесе повече щети, да се търси персонална отговорност в конкретния случай е много сложен вариант", коментира адвокат Стоян Стойков.

И разследването не е приключило. "Ако има виновни, които да се докажат с присъда, тогава може да се предявят някакви претенции спрямо тях, но на този етап не", потвърди още адвокатът на една от майките.

Директорът на отделението по неонатология в "Шейново" - д-р Донка Узунова, коментира, че контролът в болницата е засилен.

"Получаваме подкрепа от пациентите, не сме усетили негативен отзвук от тяхна страна. Родилките ни съдействат да извършваме проверка на номерата на гривничките, участват доброволно. Грешки винаги са възможни, но работата по протоколи и преговарянето на всяка една стъпка с всеки един нов човек ще помогне да се избегнат", каза още д-р Донка Узунова.