Автор
Woman.bg

Анджелина Джоли прегърна каузата на едно от най-преследваните малцинства

От позицията си на посланик на ООН Анджелина Джоли за пореден път доказа, че не може да остане безучастна към страданията по света.

Този път актрисата прелетя разстоянието от родната си Америка до Близкия Изток, за да посети най-големия бежански лагер в света, където са настанени близо милион мюсюлмани рохинги. Целта на посещението ѝ е да привлече вниманието върху съдбата на народа рохинджа, преди призива на ООН да бъдат набрани 920 млн. щатски долара.

View post on Instagram
 

Рохинджа са народ без собствена държава с численост около 2 млн. души. Половината живеят в щата Ракхайн по крайбрежието на Бенгалския залив в южноазиатската държава Мианмар (бивша Бирма). Останалата част живеят основно в други държави в Южна Азия - Бангладеш, Пакистан, Индия, Тайланд, Малайзия, Индонезия, Непал и др. Разселването на рохинджа в различни държави, от една страна, се дължи на британското колониално присъствие, а от друга - на непрекъснатите конфликти с будисткото население на Мианмар.

Повече от 730 000 рохинги избягаха преди 18 месеца от Мианмар, където основна религия е будизмът, поради страх от етническо прочистване. Сега те живеят в лагери в съседен Бангладеш.

View post on Instagram
 

Историческите корени на омразата са между будисткото араканско население и мюсюлманския народ рохинджа от времето на Британската империя, но силно се изострят в хода на Втората световна война. По времето, когато японската армия започва окупация на Бирма, британските власти решават да въоръжат мюсюлманското население на рохинджа с цел да създадат допълнителна съпротива за своя враг. Рохинджа са се заселили по земите на съвременния щат Ракхайн в края на 19-и век и са били пробритански настроени. За разлика от тях местното будистко араканско население е симпатизирало на японците и е разглеждало японската окупация като избавление от британския колониализъм.

Според говорител на Агенцията на ООН за бежанците бившата съпруга на Брад Пит ще посещава лагерите в продължение на три дни като специален пратеник на организацията. Целта на мисията ѝ е да придобие по-ясна представа от нуждите на рохингите и предизвикателствата, пред които е изправен Бангладеш като страна – домакин.
Анджелина Джоли ще се срещне с министър-председателя шейх Хасина Вазед, който спечели общественото одобрение, като се ангажира да не репатрира рохинги против волята им.

Визитата на 43-годишната актриса в Бангладеш включва и среща с министъра на външните работи Абул Хасан Махмуд Али.

View post on Instagram
 

Говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците съобщи още, че преговорите на Джоли ще се съсредоточат около „необходимостта от безопасни и устойчиви решения на тежкото положение на едно от най-преследваните малцинства в света - рохинга“.

Това е първото посещение на Анджелина Джоли в една от най-бедните страни в света, но тя се е срещала с рохинги в Мианмар и преди това - през 2015 г., и в Индия - през 2006 г.

Анджелина Джоли с рохинги в Мианмар през 2015 г.

Четете още: Анджелина Джоли ще става президент?