Автор
Роси Кацарова

Антонио Бандерас - мачото на киното, който плени милиони сърца

На днешната дата преди 62 години се ражда филмовата легенда Антонио Бандерас.

Цялото име на звездата е Хосе Антонио Домингес Бандерас, а родното му място е Малага, Испания.

Като дете мечтае да стане футболист, но когато е на 14 счупва крака си, което за известно време го отдалечава от тренировките по футбол. Именно докато си почива от ритането на топка, Бандерас гледа мюзикъла "Коса", който открива пред него нова страст – актьорството.

Впечатлен от постановката, представена в местния театър в Малага, Антонио решава да се запише на уроци в театрална школа. Оказва се, че актьорската игра е повече от временно увлечение за юношата и той я превръща от свое хоби в професия.



В ранните си години се мести в Мадрид, за да развива кариерата си на актьор. Дебютът му в киното е през 1982 г. в лента на гениалния Педро Алмодовар "Лабиринт на страстите". Следват още няколко ленти на Алмодовар, благодарение на които Бандерас натрупва слава в родината си. Той обаче е решен да завоюва нови върхове и през 1992 г. заминава в САЩ, за да пробие в меката на киното - Холивуд.

Само няколко месеца след като пристига на американска земя, успява да спечели кастинг за роля в холивудска продукция, а именно за "Кралете на мамбото". Интересно е, че по време на участието си в този филм, Бандерас все още не говори английски език.

През 1993 г. участва в отличения с награда "Оскар" филм "Филаделфия". Следващата година си партнира с Том Круз и Брад Пит в "Интервю с вампир", който нарежда името му сред тези на звездите във филмовия небосклон. През 1995 г. се появява в няколко големи холивудски продукции, включително и в лентата на режисьора Робърт Родригес – "Десперадо". Ролята в продукцията му носи слава и признание.

Едно от превъплъщенията, с които актьорът е най-добре познат на публиката, е това на героя-бандит Зоро във филмите "Маската на Зоро" (1998) и "Легендата за Зоро" (2005). Този образ му донася не само множество номинации за награди, но и любовта на публиката. Талантът му е оценен и със звезда в "Алеята на славата" в Холивуд за цялостен принос в развитието на киноиндустрията.

В личен план актьорът е... щастливо разведен. С първата си съпруга - Ана Лезе се разделя три години след като пристига в САЩ. Втората му брачна половинка е колежката му Мелани Грифит. Двамата бяха женени близо 19 години и се превърнаха в еталон за щастлив брак в Холивуд, но през 2015 година официално се разделиха.


Антонио Бандерас и бившата му съпруга Мелани Грифит

Двамата обаче съумяват да си останат приятели и да запазят топлите чувства помежду си. Това си личи и от милите думи в социалните мрежи, с които си си честитиха рождените дни през 2017 г.

"Честит Рожден Ден, Мелани! Прегръщам те нежно от Марбеля", написа Антонио."Честит Рожден Ден, мой красиви бивши съпруже. Винаги ще те обичам", пък гласеше поздрава на Грифит.

Към днешна дата Антонио е щастливо обвързан с 35-годишната холандка Никол Кимпел. Двамата често могат да бъдат забелязани заедно по улиците на европейските градове.


Антонио Бандерас и Никол Кимпел

Ето още някои негови мисли, които ще ви помогнат да се запознаете по-отблизо с интригуващата му личност:

"В Испания имаме една поговорка за най-важното в живота: добра храна, добро вино, добър секс, добър сън."

"Не искам нищо, което не съм заслужил, но ако ми предложат повече пари, не съм глупак да ги откажа."

"Обичам да ходя навсякъде. И обичам да започвам нови неща."