Автор
Woman.bg

Апартаментите и имотите, които предизвикваха политически тайфуни

Не на всички политици им е писано да живеят да живеят в хубави жилища. Уви, така е. Едно е да имаш бизнес империя зад гърба си и да обитаваш я Trump Tower, я тузарска вила за бунга-бунга купони на остров Сардиния, а съвсем друго е да притежаваш къща на село, стар „Голф“ или панелен блок в някои от софийските квартали. Какъв ужас, дами и господа, какъв ужас.

Най-естественото „следствие“ от политиката е да „облажиш“, казват. Това наблюдаваме в България почти непрекъснато - от селските кметове с лъскави джипове за стотици хиляди евро до луксозните имоти, продадени в пъти по-евтино от пазарната цена на хора от „високите етажи на властта“. От няколко дни у нас старата песен се пее на нов глас. Така, комунистите взели навремето най-хубавите апартаменти по ул. „Оборище“ и другите пресечки на жълтите павета. А днешните управляващи се движат по периферията, като ул. „Латинка“ в квартал „Изток“.

Проблемът не е, че хора като Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов са си купили нови жилища с мощна енергия защита и Псалм 91, който май се оказва 90. Проблемът е как са го направили – именно тук се корени целият „Апартамент-гейт“, който се разиграва пред очите ни от дни.

Факт е, че демонстрацията на жизнен стандарт чрез VIP апартаменти с частни асансьори е едно от най-дразнещите политически „провинения“ пред обществото. Хората може и да не разбират от тръбопроводи, външна политика и данъчна реформа, но със сигурност на битово ниво не могат да бъдат заблудени.

Ето защо подбрахме няколко фрапантни примери, в които апартаменти и имоти са предизвиквали политически тайфуни.

Румънската офанзива срещу корупцията и организирана престъпност прати в затвора бизнесмена Джика Бекали, който уредил заменка на имоти на Министерството на отбраната на.... 50 пъти по-ниска цена. Другото му провинение е за уредени мачове като собственик на футболния отбор „Стяуа“.

Тук трябва да отдадем заслуженото и на партията на професионалния боксьор Виталий Кличко, която разкри имотен скандал за сваления от власт президент на Украйна Виктор Янукович. Преди 5 години, малко преди цветната революция в Украйна, той започнал да строи частна вила край Севастопол върху незаконно присвоена земя. Янукович бе обвинен, че заграбва, заедно със своя антураж от довереници, девствени плажове и природни резервати. Междувременно разточителното удобство на резиденцията край Киев, където живееше семейството на прогонения президент, разгневи хората и разпали протестите.

Когато ти се размине


През 2012-а пък съседна Сърбия бе взривена от журналистическо разследване за министъра на отбраната Александър Вулин, закупил апартамент за 205 000 евро в центъра на Белград. Вулин „призна“, че парите идват от лелята на съпругата му, която живеела от години в Канада. Той обаче отказа да обясни дали е ходил над 20 пъти до Канада, за да събере парите. Сръбското законодателство забранява да се внасят повече от 10 000 евро в брой на месец, а прокуратурата се отказа да проверява министъра, който до ден днешен е на поста си.

Говорейки за братята сърби, бившият кмет на Белград Синиша Мали се оказа свързан с компании, изкупили 24 апартамента в Слънчев бряг и околните курорти. Мали се защити като каза, че имало грешка в данните на българския Търговски регистър и заподозря, че е бил „натопен“. Срещу него започна разследване за корупция, докато той междувременно стана министър на финансите.

Търговия с влияние


Преди 2 години руският опозиционер Алексей Навални разкри мащабна схема за корупция, покровителствана от премиера Дмитрий Медведев под формата на фондация. Чрез преводи на около 1 милиард евро, маскирани като „дарения“, Медведев се сдобил с редица имоти, включително винарни, земеделски комплекси, яхти и историческо имение на брега на река Волга в Подмосковието, чиято площ е три пъти по-голяма от тази на Кремъл. А също и с вила в Тоскана.

Доста се спекулира и за личното богатство на Владимир Путин. Турският лидер Ердоган пък живее в златен палат със 1150 стаи, площадка за самолети и бомбено убежище край Анкара, докато президентът Тръмп е обвиняван, че взема държавни решения, които подкрепят строителната му компания зад граница.

Евро на квадрат или в кръг

Явно недвижимите имоти са „приоритет“ на политиците по света, без значение на партия, идеология и националност. Неизвестеният фактор обаче се нарича „обществена търпимост“. Някои хора не виждат проблем в охолния живот на техните лидери, докато други се вторачват във всеки показан символ на богатство – автомобил, часовник, златна ръкавела. Това е разликата.

Тя няма нищо общо със законите, понеже често тези сделки са напълно чисти. Тя има общо с морала и с разбирането, че всяка публична фигура дава пример. Хубаво е родните политици да имат това предвид, особено когато оставките им се подават от джоба.

Автор: Виктория Димова