Изкуството дава възможност за многоканална комуникация със света – има безброй форми и начини за изразяване на творческата индивидуалност.

Не само авторът има шанс да покаже вътрешния си свят по свой собствен начин, но и всеки човек може да избере интерпретация, която му допада лично на него.

Точно това е и идеята на проекта Weeky freaky – среща с различни форми на изкуството в уникалната среда на комплекс Калиакрия край Варна.
Арт-идеята ще се реализира от 2-ри до 4-ти юли, в един уикенд, наситен с късчета креативност във всякакви форми, от които може да се избира до насита.

Петък вечер ще бъде посветена на фотосите на Александър Моллов – фотограф, режисьор и визуален артист, работил с едни от най-големите агенции в Милано и Ню Йорк, както и с родните списания Егоист, EGO, ELLE, EVA, Cosmopolitan, MAXX, Intro, 1. Той е автор и на някои от най-интересните клипове на цял куп родни изпълнители.

Автор: Александър Моллов

Късометражни филми, подбрани от Artin Vision, както и парти на ди джеите от Surcasm, ще разгорещят още повече навечерието на уикенда.

В съботния ден ревю от серията Be Londonized на Beefeater, подплатено със сет на ди джей Absolut Garo зад пулта на Totally Romantic pool bar, ще срещне гостите с модата като изкуство.

Дрехите, вдъхновени от 80-те, бяха представени вече преди броени дни в София, но на морския бряг обаянието им ще бъде съвсем различно, убедени сме.



Венелин Шурелов, носител на наградата на Мтел за съвременно изкуство 2009, ще представи инсталациите “Fantomat” и “Via Ludens”.

Първата е автомат за фантазии - включва серия хуманоидни машини, които работят на принципа на търговските и игрални автомати.

Всеки Фантомат има инструкция за употреба, процеп за монети и бутон. Зрителят активира различно аудио-визуално съдържание, излъчвано от монитор, вграден в очите му. Идеята е по този начин всеки да се срещне с една по-човешка визуализация, напук на съвременното отчуждение в общуването.



Вторият проект се случва в движение - пътуващите фигури в него вече са танцували върху сградата на Сфумато и на брюкселския площад "Сейнт Катрин", така че можем само да гадаем следващата стъпка.

Експериментална постановка на професионалната група за импровизационен театър „HaHaHa Impro Theatre” ще продължи вечерта с провокативна игра с публиката. Последната ще бъде инициативна единица в цялата композиция и ще направлява развитието й през цялото време.



Следва представянето на интерактивна инсталация, дело на Runabout project. Това е аудио-визуална платформа за интеракция с постоянно сменящ се състав - музиканти визуализират звук, а художници са провокирани да своето изкуство в звук.

Последният ден от арт-уикенда се очертава спокоен и красив.

Емилия Скотник прави оригами и обожава ръчните японски изкуства. Нейният уъркшоп ще открие неделята, която след това ще се прелее в работилницата за бижута на Весела Кучева. Тя ще покаже и някои от своите най-интересни творения, в които често са вплетени натурални детайли от природата.

След това Ана Митева и Александър Манджуков от Театрална работилница Сфумато ще представят дебютния си танцов спектакъл "Лош Навик", чиято премиера ще бъде само няколко дни преди това.

Арт-уикендът ще приключи с прожекцията на втория тур на късометрожни филми, избрани за зрителите от Future Shorts и съдействието на Jameson.

Ние доста се заинтригувахме от тази кратка арт-ваканция край морето, която обещава изключителни емоции и много храна за сетивата. Тo be continued...