"Артистът" с шест награди "Сезар"

25 февруари 2012 | 11:33
3379
0
Getty images / Guliver photos
0

Черно-белият филм на режисьора Мишел Азанависиюс „Артистът” стана големият победител на наградите „Сезар”, грабвайки приза в шест категории, съобщи БТА.

На 37-ата церемония по връчването на филмовите награди - френски еквивалент на отличията „Оскар” - в парижкия театър „Шатле” „Артистът” спечели награда за най-добър филм, за най-добър режисьор, за най-добра актриса - Беренис Бежо, за оригинална музика на композитора Людовик Бурс, за най-добра операторска работа (Гийом Шифман) и за декори.

Втори по брой „Сезар”-и е филмът „Упражняване на властта” на Пиер Шолер, отличена с призове за най-добър сценарий (Пиер Шолер), за най-добър актьор във второстепенна роля (Мишел Блан) и за звук.

„Сезар” в категорията „най-добър актьор” спечели Омар Си за „Недосегаеми” на Ерик Толедано и Оливие Накаш. За най-добър чуждестранен филм бе обявен „Раздяла” на иранския режисьор Асгар Фархади. „Сезар” за най-добър адаптиран сценарий получи Роман Полански за „Касапница” - адаптацията на пиесата на Ясмина Реза „Богът на касапницата”.

Беренис Бежо
 

Британската актриса Кейт Уинслет бе удостоена с почетен „Сезар” за принос към световното филмово изкуство.

С най-много номинации - 13 - беше лентата „Полиция”, включително за най-добър филм, за най-добър режисьор - Майвен и за най-добра актриса - Карин Виар и Марина Фоис. Задно с него в надпреварата за наградата за най-добър филм участваха „Упражняване на властта” (с 11 номинации), „Артистът” (10 номинации), „Недосегаеми” (9 номинации), „Войната е обявена” на Валери Донзели (6 номинации), „Хавър” на Аки Каурисмаки (3 номинации), „Патер” на Ален Кавалие (с 2 номинации).

Номинирани за най-добър актьор бяха Жан Дюжарден („Артистът”), Франсоа Клюзе и Омар Си („Недосегаеми”), Сами Буажила („Омар ме уби”), Оливие Гурме („Упражняване на властта”), Дени Подалидес („Завоеванието”), Филип Тортон
(„Виновен”).

За наградата за най-добра актриса бяха номинирани Ариан Аскарид за „Снеговете на Килиманджаро”, Беренис Бежо за „Артистът”, Лейла Бехти за „Изворът на жените”, Валери Донзели за „Войната е обявена”, Марина Фоис и Карин Виар за „Полиция”, Мари Жилен за „Всичките ни желания”.

Специално почетена на церемонията беше френската актриса Ани Жирардо, починала на 28 февруари 2011 г. Нейна снимка от заснемането на филма „Роко и неговите братя” на Висконти красеше афиша за церемонията. 

Кейт Уинслет получава наградата си

Коментари

Добави Коментар

Най-четени