Австрия прави ваксините срещу COVID-19 задължителни за всички

19 ноември 2021 | 13:23
3639
2
Снимки: Pixabay
2

Австрия стана първата страна от ЕС, която прави ваксините срещу Covid-19 задължителни за всички.

Това съобщи на пресконференция федералният канцлер Александър Шаленберг след консултации на правителството с шефовете на австрийските провинции. 

Той обяви, че от 1 февруари 2022 г. всеки ще бъде законно задължен да се ваксинира срещу Covid-19. В противен случай ще бъде изправен пред неуточнени „наказания“.Кои възрастови групи ще подлежат на зъдалжително ваксиниране, той не уточни. Предполага се, че ще има изключения за най-малките деца, както и за тези, които не могат да бъдат имунизирани по медицински причини.

Необходимостта от драстичните мерки федералният канцлер обоснова с факта, че разяснителната кампания, която продължава няколко месеца с цел да се убеди около 35 процента от населението да се ваксинира, не е дала резултат и строгите мерки са наложителни поради липса на чувство на солидарност и лекомислие у една част от населението. Канцлерът отбеляза, че за това са действали и определени политически сили.

Към момента 65% от населението на Австрия е ваксинирано срещу COVID-19. Но този процент не е достатъчен по неговите думи. Броят на инфекциите продължава да расте, което е повод за предприемането на крайното решение.

Председателстващият Конференцията на шефовете на провинциите Гюнтер Платер пък аргументира въвеждането на задължителната ваксинация като единствената мярка за справяне с пандемията в страната.

 Припомняме, че само преди три дни правителството бе принудено да вземе строги мерки – локдаун за онези, които не са се имунизирали срещу коронавируса.

Четете още: Френски речник въведе полово неутрално местоимение! Вече няма да има 'тя' и 'той'

Още по темата

Коментари

2
  22 ноември 2021 | 08:14 отговор
 

Имунизирайте се на 100% и ще видим плсле кой ще обвинявате за умрелите от корона, след като всички имат ваксина

 
1
  20 ноември 2021 | 02:24 отговор
 

Боклуци! Господ всичко вижда и всеки ще понесе заслуженото. Остана и децата да заставят. Изроди!

 

Добави Коментар

Най-четени