Автор
Весела Георгиева

Баба и дядо от родопско село разкриха тайната: Как се става столетник в България

Баба Азисе и дядо Вейсал живеят в родопското село Горна крепост. И двамата са столетници.

„Всяка сутрин си пийваме 50 г ракийка и хапваме задължително мед. С тази рецепта доживяхме 100 години“, признават мъжът и жената.

Двамата пият само изворна вода, която възрастният човек си налива от извора в селото. Той сам се грижи за двора, сее, копае, имал си и магаренце. Плътно до него била съпругата му Азисе, която му е кака с една година. Азисе също се справяла добре с къщната работа.

Към рецептата за дълголетие на своя спътник в живота баба Азисе добавя още три неща - домашна храна, много работа и никакъв стрес.

Азисе и Вейсал се оженили на 17 и 18 години, а днес се радват на 13 правнуци. Имат три деца и осем внуци.

„Живяхме все едно всеки ден е празник. Вечер си лягахме без тревоги и всяка сутрин ставахме и отивахме на работа като че ли е празник“, разказва баба Азисе.

Движението, хубавата храна и спокойният живот са най-често посочваните предпоставки за дълъг живот от столетниците в България. У нас има 325 души, достигнали 100-годишна възраст, от тях 242 са жените, а 83-ма са мъжете, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Рекорден брой столетници има на територията на област Кърджали, като обяснението за това е чистият родопски въздух, качествената екологично чиста храна и трудолюбието на хората там, пише "Ретро".