Автор
Woman.bg

Бате Николай - човекът, който лекуваше със смях

Вчера ни напусна един от големите български актьори – Николай Николаев, по-известен просто като „Бате Николай“.

Той е далечен родственик на Васил Левски и израства сред личности, посветени на изкуството. Баща му Стефан Николаев дълги години е диреткор на Музикалния театър, а брат му Орфи е известен илюзионист. Николай прекарва първите седем години от живота си в родния си град Силистра, а след това се премества със семейството си в София. През 1965 г. Николаев завършва ВИТИЗ в класа на проф. Кръстьо Мирски.

Актьорът получава широка популярност и обичта на множество почитатели като водещ на предаването „Сладкарница Захарно петле“. От екрана той успява да спечели усмивките на малките деца и оттогава получава прякора си бате Николай.

Николаев е известен и с постиженията си в цирка. Дълги години той е клоун-фокусник в италианския цирк „Нандо Орфей“ заедно с колегата си Марин Неделчев. Партнира си с Елизабет Тейлър в телевизионната коледна програма „Манежа на сънищата“.

Огромният си талант бате Николай успява да наложи и на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, участвайки в „Хъшове“, „Сенките на забравените деди“, „Иван Кондарев“, „Глупаци“ и „Нашенци“. Николаев е и режисьор на спектакъла „Трето българско царство и половина“.

Заразителната усмивка на бате Николай едва ли някога ще бъде забравена, защото той си служеше с нея, за да превъзмогне трудните моменти в живота си и за да помага и на другите. През 2008 г. той започва да води първата в Европа клиника по смехотерапия към Пирогов, защото вярва, че когато децата са весели и щастливи лечението им върви по-бързо и лесно. В тази си мисия обичаният бате Николай е с псевдонима клоуна Коко. Успешната му и впечатляваща работа с малчуганите в болницата му носи признание и множество отличия. Николаев решава да помага на децата, след като се разминава на косъм от смъртта. Актьорът е диагностициран с рак, а лекарите едва успяват да го спасят. Когато се връща отново към живота, артистът е категоричен, че трябва да помага на малките деца в „Пирогов“, като използва най-силното си оръжие – смеха.

За своя почти 78-годишен земен път бате Николай се сблъсква, както с огромната обич и признание, които му носи талнтът, така и с жестокостта на съдбата. Поредица от драматични случки съпътстват живота му, особено в последните му години. Едно от най-големите житейски изпитания за актьора настъпва малко след раждането на сина му Стефан Николаев, който днес е успешен художник в Париж. Само няколко години след като се появява на бял свят, лекарите му откриват тежко заболяване на кръвта. Състоянието на детето било толкова тежко, че смъртта му била почти сигурна. Но за щастие Николаев имал силна приятелска връзка с Ванга, която по необясним начин успява да помогне на малкия Стефан и не след дълго от болестта няма и спомен.

Друг тежък момент за бате Николай е смъртта на брат му, който по онова време изнася представления във Франция. Двамата дори не успяват да се сбогуват, Орфи пристига в България мъртъв.

Николай Николаев успява да превъзмогне ударите на съдбата, но най-трудно се оказва да преживее смъртта на дъщеря си Надя. Тя се самоубива през ноември 2017 г.

В любовта актьорът също има богат опит. Николаев има три брака зад гърба си, а една от избраниците му бе актрисата Деница Шопова. Но как е успявал да разтопи женските сърца? Според екранната му половинка от „Сладкарница Захарно петле“ Мариана Алманачева той омайвал дамите с невероятните си кулинарни умения.

Бате Николай, чиято усмивка винаги ще топли детските спомени на много от нас, си отиде на 6-и март след прекаран инсулт и 4-дневна битка за живот.

Днес ще си спомним за Николаев с откъс от култовия филм "Оркестър без име", където актьорът е в ролята на италианеца Джани Леопарди:

Четете още: Какво се случва в новия „Откраднат живот”?