Безплатни тестове до края на седмицата пред дискотеките? Добра новина, ама друг път

На пръв поглед – добра новина – тестовете, които от няколко дни насам се правят пред пунктовете пред заведения и струват по 10 лв. на човек, до края на другата седмица ще станат безплатни.

Да припомним, че от петък столичните заведения вече работят на пълен оборот и след 23 ч., придържайки се към изискването на здравните власти, според което собствениците, които искат да увеличат работното си време след горепосочения час, са задължени да предлагат бързи тестове за коронавирус. В четвъртък те са били безплатни, но от петък желаещите да прекрачат прага на любим нощен клуб без вечерен час, вадят по 10 лева за тест. Разликата до пазарната цена от близо 20 лева обаче се покрива не от държавата, както е в другите европейски страни, а от собствениците на ресторанти и клубове и от Българската асоциация на заведенията.



„Това е начинът, за да работим", обясни председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов, който е собственик на верига заведения, в предаването "На фокус с Лора Крумова".

Именно той съобщи, че до дни очаква държавата да поеме изцяло антигенните тестове и те да станат безплатни, тъй като бизнесът няма да издържи дълго по този начин. Да припомним, че преди десет дни от отрасъла категорично заявиха, че нямат намерение да плаща на когото и да е тестовете, противопоставяйки се на опита на здравните власти да принудят заведенията, които искат да работят след 23 ч., сами да поемат половината от разходите по тестовете за клиентите си.



До изследването на клиенти с бързи тестове за COVID-19 се стигна, след като подобна стъпка беше въведена в останалата част на Европа. Там, до достигане на 80% на ваксинирани – тези тестове бяха безплатни. По думите на Алибегов в европейските страни е била изградена стройна система, която той силно се надява да бъде приложена и у нас - 60% ваксинация и правене на бърз тест или тест за антитела за преболедували без регистрация, изцяло поети от държавата.

Ще се справи ли държавата ни обаче с това изискване от страна на бизнеса у нас, след като допреди няколко дни очевидно търсеше начин да си спести някой лев, принуждавайки собствениците сами да се оправят? И всичко това, докато междувременно редица европейски страни създадоха специални програми в подкрепа на бранша?

Министерството на здравеопазването би могло да кандидатства и да ползва парите за безплатни тестове за икономиката, но дали ще го направи, и ако не - откъде, аджеба, ще извади въпросните пари за т.нар. безплатни тестове? Може би отново от джоба на обикновения беден български данъкоплатец - т.е. от всеки един от нас...?

Откъде този песимизъм ли?! Хайде да видим - не е ли единствената страна България, която няма мерки за туризма например? Да не говорим за безхаберието на управниците и тоталната липса на стратегически планове спрямо най-нуждаещите си - хората в неравностойно положение.

Та за какви "безплатни" тестове говорехме...?

Четете още: Всичко поскъпва! Как да запазим парите си - проверени и работещи трикове, които всяка жена трябва да знае