Автор
Весела Георгиева

Безполови играчки ще учат децата ни на толерантност?

Компанията LEGO съобщи, че премахва препоръките за пол от играчките си, след като проучване показва, че момчетата се страхуват, че ще им се подиграят, ако играят с играчки за момичета.

Известната датска фирма, която е най-големият производител на играчки в света, казва, че нейните продукти се използват предимно от малки момчета. Но сега тя ще работи за премахване на половите стереотипи от играчките си и ще се насочи към продукти, предназначени за двата пола.

View post on Instagram
 

Новината идва след доклад на института "Джина Дейвис", посветен на пола в медиите, който установява, че 71% от анкетираните момчета се страхуват, че ще им се подиграват, ако си играят с това, което те описват като "играчки за момичета". Оттук нататък лего принцесите ще стават и за момчета... А нинджите няма да бъдат трудна територия за момичетата...

View post on Instagram
 

По поръчка на LEGO, докладът включва проучване сред почти 7 000 родители и деца на възраст от 6 до 14 години от Китай, Чехия, Япония, Полша, Русия, Великобритания и САЩ. Той установява, че родителите са склонни да насърчат синовете си да участват в спортни или научно-технологични, инженерни или математически дейности, докато на дъщерите по-често им се предлага да се обличат, танцуват или готвят. А това е дискриминация!

Всъщност, разбирам тези родители. Моят син много обича своята детска кухня, но в градината бе принуден да играе само с лего и колички, защото дървената кухня бе запазена територия за момиченцата.

И все пак дали компаниите-производители не отиват твърде далеч в своето желание да бъдат максимално толерантни към различията на всички ни?

Един друг гигант - DC Comics, обяви, че новият Супермен, който е син на Кларк Кент и Лоис Лейн, ще има романтична връзка с приятел от... мъжки пол. Супермен се влюбва в репортерка, а сега същото прави и синът му, макар че този път любовният интерес на супергероя е към мъж на име Джей. Сюжетната линия ще се появи в петия брой на "Синът на Кал-Ел", който трябва да се появи по рафтовете на 9 ноември.

View post on Instagram
 

DC Comics описва новия Супермен като "бисексуален" в съобщението си за пресата, което е озаглавено "Джон Кент намира своята идентичност".

"Днес повече хора могат да видят себе си в най-могъщия супергерой в комиксите", заяви Том Тейлър, който пише поредицата. В поредицата "Синът на Кал-Ел" Джон Кент се бори с редица проблеми, свързани със социалната справедливост, включително справяне с пожари в планината и протести срещу депортирането на бежанци.

Излизането на най-известния американски супергерой идва в момент, когато все повече комикси приемат разнообразието. "Аквамен" представи чернокож, гей супергерой по-рано това лято, а последният Робин в комиксите за Батман се разкри като бисексуален през август, пише "Стандарт".

Спорен обаче остава въпросът докъде се простира толерантността и докъде стига отговорността за възпитанието на децата ни. Но какво разбираме ние. Навремето просто ни даваха по една кукла и но оставяха да играем. Сега на децата им е доста по-сложно.