Автор
Woman.bg

Бил ли е Исус будистки монах, дошъл от Изтока?

Твърдението, че една от най-известните личности в историята на човечеството – Исус, е реална личност, е отдавна доказан исторически факт. Месианската фигура, станала причина за създаването на най-голямата религия в света – християнството, действително е стъпвала по земята, а описанията в Евангелията отговарят на редица преки свидетелства, както от историята, така и от географията на Палестина по онова време.

Благодарение на исторически авторитети като еврейския историк Йосиф Флавий, древноримския историк Светоний, Талус, християнския апологет Тертулиан и др., до нас са стигнали документи и извън Библията, които допълнително потвърждават, че Исус действително е съществувал. Сред тях са събития като Възкресението на Исус, както и преследването на Неговите последователи.

Голямата част от живота на една от най-великите и известни личности в историята на човечеството обаче до ден днешен е обвита в мистерия, което поражда множество въпроси и догадки. Истината е, че за Исус има много неизвестни неща поради липсата на информация за живота му от 13 до 29-годишна възраст. Учените наричат този период „загубените години“, а някои от тях са убедени, че в действителност Исус е бил будистки монах.


С търсенето на отговор на въпроса бил ли е Исус будистки монах, дошъл от Изтока, се заема документалният филм на BBC 4. Лентата тръгва по следите на Исус и неговия живот и поднася редица факти, които доказват, че Исус наистина е бил такъв.

Ето и някои от тях:

През 1887 г. руският лекар Николай Нотович отива в Индия, Тибет и Афганистан, за да напише седем години по-късно емблематичния си труд „Неизвестният живот на Исус Христос“.

По време на своето пътуване през 1887 г. Нотович чупи крака си и попада в тибетския будистки манастир Хемис в град Лех, на самия връх на Индия, където се възстановява. Там именно будистките монаси му показват два големи пожълтели ръкописа със заглавие, изписано с големи тибетски букви: „Животът на свети Иса“.

През времето, което Нотович прекарва в манастира, той се заема с техния превод. В написаното се разказва за истинската история на дете, наречено Исус (“Ис“ в превод от тибетски - "Син на Бога"), което се ражда през първи век в бедно семейство в Израел. Под вещото ръководство на ведически мъдреци същото това дете било въведено и посветено в тайните на свещените будистки текстове в периода между 13 и 29-годишната си възраст.

Ето какво споделя тогава един от ламите в манастира на Нотович:

„Иса е велик пророк, един от първите след двадесет и двама Буди. Той е по-велик от когото и да е Далай лама, защото е част от Духа на нашия Бог. Той ви просвети. Върна в лоното на религията душите на заблудените. Позволи на всяко човешко същество да различава добро и зло. Неговото име и делата му са записани в нашите свещени писания. И четейки за прекрасния му живот, минаващ между грешни и заблудени, ние скърбим за ужасния грях на езичниците, които го предадоха на мъченичество и смърт. Когато умре велик будист или лама, мъдреците се обръщат към звездите и природните знамения, за да разберат кое бебе ще стане негова реинкарнация и къде ще го открият. След като то бъде намерено, ламите постепенно започват да го въвеждат и възпитават в будистката вяра. А историята за тримата влъхви, описана в евангелията, ясно доказва, че това дете е именно Исус.“


Филмът припомня и част от думите на известния руски философ и учен Николай Рьорих: „Исус е бил в няколко древни града на Индия, по-специално в Бенарес или Варанаси. Всички са го обичали, защото е живял в мир с ваисаите и шудрите, които е наставлявал и подкрепял.“

В документалната лента се отбелязва още, че Исус е проповядвал в свещените градове Джаганнатх (Пури), Бенаресе (Утар Прадеш) и Раджагриха (Бихар), заради което брамините го изгонили в Хималаите, където той продължил обучението си.

Любопитно звучат и думите на немския изследовател Холгер Керстен:

„Младежът пристигнал в Синд (река Инд), бил придружен от търговци. Той се установил сред арийците с намерението да се усъвършенства и да разбере законите на великия Буда. Той пътувал през всичките пет реки (Пенджаб), за кратко останал при джайните и продължил пътуването си до Джаганат.“

Смята се също така, че Исус е посетил еврейски заселници в Афганистан, избягали от еврейския цар Навуходоносор. Според учени и обитатели на долината Кашмир, Исус прекарва следващите няколко години именно там, където живее щастливо до смъртта си на 80-годишна възраст. Те твърдят още, че е погребан в мавзолея на „Роза-Бал“ в Сринагар, Кашмир.

Ето и карта на будисткото пътуване на Исус:

Снимка: YouTube

Текстовете в Наг Хамади (Египет) и Евангелието на Тома потвърждават тези предположения. Освен това, същото мнение се изразява в книгите на Керстен и Грубер „Конспирацията около Исус“ и „Извън Вярата: Гностичните Евангелия“ на Илейн Пагелс.

Ето и самия филм:

Четете още: Възможно ли е Исус да е син на Клеопатра и Цезар?