Автор
Woman.bg

Биографичен филм за дядо Добри с премиера през декември

Дългоочакваният филм за дядо Добри ''The Silent Angel'' ще бъде представен пред българската публика с официална премиера на 18 декември в зала 1 на НДК.

„Започнахме този проект в края на 2014 г, разказва Неди Джон Крос.

"Филмът е българо-немска копродукция. Идеята за лентата е на немската продуцентка Уте Еренберг. Сниман е в общо пет държави: България, СAЩ, Германия, Италия и Ватикана. Работата по филма беше наистина продължителна. В самото начало планирахме само кратка версия. Причината, за това първоначално решение, беше базирано на факта, че дядо Добри не обичаше медийната изява и упорито се опитваше да стои извън полезрението на обективите. Не крия, че това ни направи леко несигурни, от гледна точка на това, какъв точно филм ще успеем да пресъздадем. С времето, обаче някак си успяхме да спечелим доверието му и нещата се промениха. В процеса на работата ни по филма, историите около дядо Добри изплуваха една след друга. И повярвайте ми, неговият живот е истинска палитра от житейски събития и истории. Главната, разбира се е любовта и себеотдадеността му към Бог“.

Неди Джон Крос споделя, че във филма е отделил специално място на България. „Исках да представя родината ни пред лицето на света в добрата ѝ светлина, тази която в повечето случаи остава скрита.
Всъщност ние сме велик народ с вековна история. Имаме изключително талантливи и стойностни хора, а за дядо Добри, какво мога да кажа... Той е символ на доброто, милосърдието и смирението. Aз дори не съм чувал за друг такъв човек. Гордост е за всички нас, че този Човек е българин. И благодаря на Бог, че ни даде шанса да създадем филм за него“.

Специално място в саундтрака на филма заемат някои от обработките на фолклорни песни на Ку-Ку Бенд. Музиканти от групата ще вземат участие и на премиерата на филма пред българските зрители и така още повече ще подсилят неговите внушения с изпълнения на живо.

Филмът няма абсолютно никаква комерсиална насоченост, той има само една единствена цел и тя е да накара хората да се замислят за истинския смисъл на живота.

„Ако успеем да накараме поне един човек да го направи, значи сме си свършили работата добре", допълва Неди Джон Крос. "А дядо Добри от Байлово, беше истинско чудо тук на земята. Надявам се и вярвам, че в най- скоро време той ще бъде канонизиран светец. Лично за мен, той и приживе беше такъв".