Автор
Антония Дамянова

Близо 1,5 милиона души в Япония живеят в социална изолация

Близо милион и половина японци избират да живеят в социална изолация. Това сочат данните от първото официално всеобхватно проучване на правителството в Страната на изгряващото слънце. Наричат ги "хикикомори", което на японски се превежда като "затворени пространства".

"Хикикомори" е феномен, който засяга широки слоеве от обществото - от тийнейджъри до възрастни хора.



Причините за отдалечаването на тези хора от прословуто конформистко и ориентирано към кариерното развитие общество в Япония варират от безработица до депресия или тормоз в училище или на работното място. Поведението се характеризира с категоричен отказ от външния свят и с подчертано предпочитание към защитеното и затворено пространство на дома.

Според изследването степента на изолация на хората, които живеят по този начин, варира от излизане само заради пазаруване или практикуване на хоби до по-екстремни случаи, когато хората изобщо не напускат домовете си.

Приблизително 2% от анкетираните на възраст между 15 и 64 години са се оттеглили до известна степен от обществото. Според официалните данни става въпрос за 1,46 милиона души.

Най-честата причина, изтъквана от интервюираните японци, е "уволнение от работа". На второ място се нарежда пандемията от Ковид-19, която е посочена като основна причина от 18% от социалните отшелниците на възраст 15-39 години и от 20% от хората на възраст 40-64 години.



"Изглежда, че някои хора отговарят на дефиницията ни за хикикомори, защото бяха обезсърчени да излизат от заразата и имаха по-малко обществени контакти", обяснява държавният представител Коджи Найто пред АФП.

Кабинетът на страната заявява, че няма предварителни данни, които могат да бъдат директно сравнени с новите данни.

Четете още: Фотографи отразяват самотата, превзела Южна Корея (Снимки)