Автор
Woman.bg

Богоявление е – празник на надеждата и духовното просветление

Йордановден е един от най-големите християнски празници, с който отбелязваме кръщаването на Исус във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител. Според евангелското предание и християнската философия това е денят, в който пред човечеството Бог се разкрил с трите си лица, обединени в божествената единосъщна Св. Троица - Бог Отец, Син Божий и Св. Дух.

Големият християнски празник е известен още като Богоявление, именно защото в минутите на светото кръщение Бог се явил пред присъстващите във всичките му превъплъщения – като глас, който освидетелствал идването на Спасителя, като Св. Дух, който полетял като бял гълъб над свещената вода, и като Син Божий, носител и мисионер на Словото Божие.

В народния календар с празника се отбелязва и краят на т.нар. "мръсни дни". Поставя се началото на новия годишен цикъл, а с него – на надеждата и духовното пречистване.

На Йордановден светената вода носи здраве и благословия

На Богоявление водата се освещава два пъти – веднъж в навечерието на празника, и втори път – на самия празник. Свещенодействието се извършва навън в църковния двор или при някой естествен водоем чрез хвърляне на кръста във водата. Мъжете и момчетата се надпреварват кой пръв да извади кръста от вече осветената вода, а жените умиват лицата си. Това носи здраве, сила и щастие през цялата година.

Според обичая на Йордановден се потапят и имениците, а със светена вода се ръсят и болните. Вярва се още, че ако замръзне изваденият от водата кръст, годината ще бъде плодоносна и богата. Поверията гласят, че ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

На Йордановден празнуват Йордан, Йорданка, Богдан, Богдана, Бистра, Божидар, Божидара, Божан, Божана.

Честито на имениците!