Автор
Woman.bg

"Бохемска рапсодия" в Китай: Да, но без хомосексуални сцени

Награденият с "Оскар" биографичен филм за Фреди Меркюри „Бохемска рапсодия“ тръгна по кината в Китай, но в цензуриран вариант.
От лентата липсва 2 минути съдържание, свързано със сексуалната ориентация на певеца. Китайската публика няма да види сцени, в които двама мъже се целуват, както и такива, в които се изрича думата гей.
Дебютът на филма бе на 22 март и предизвика огромен отзвук в онлайн пространството. Докато някои потребители протестираха срещу цензурата, други бяха доволни, че филмът изобщо е видял бял свят в Китай.

Ето и някои от явните и скритите препратки за сексуалността на Меркюри, които са изрязани - сцената, в която той разкрива сексуалната си ориентация пред тогавашната си приятелка, други сцени, които включват близък кадър на достойнството на Меркюри, докато е на сцената, целувката му с неговия партньор Джим Хътън и цяла поредица от кадри, в които актьорите заснемат легендарното видео от 1984 г. към песента I Want to Break Free, в която са облечени в женски дрехи.


Китайските закони забраняват явните препратки към еднополовите отношения от 2016 г. в телевизионните предавания и във филмите, поради което хомосексуално съдържание често се премахва или цензурира от китайските медии.