Автор
Весела Георгиева

България - държавата без детска болница. Тук обикаляш с детето си от спешно в спешно и те гонят

Няма такава държава. Държава, в която най-ценното - животът на децата, да е без значение. Държава, в която едно болно дете обикаля няколко болници и никой не иска да го приеме за лечение.

През последните 20 години у нас се построиха безброй молове, увеселителни заведения, кафенета, ресторанти, хотели, бизнес сгради, но така и не се намери време, място и ресурс, за да могат децата на България да получат своето специализирано лечебно заведение. Специализирано - за деца. С добри, качествени медицински лица в него и качествена апаратура. За децата ни. Бъдещето ни. Най-ценното. Може би виновни за това сме и ние, родителите. Че търпим подобно безобразие години наред. Плащаме безропотно данъци, обикаляме болниците, стискаме палци наследниците ни да не се разболяват, ходим по мъките, когато се сблъскаме с тежка диагноза, и се молим...

И ето, може би има светлина в тунела. Водят се разговори. Има някакво решение.

"Дворът на болница "Лозенец" е най-подходящ за изграждане на детска болница. Проверихме и се оказа, че може да се строи на този терен". Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг във вторник.

Дворът разполагал с над 160 декара терен, на който може да се строи. Той се намира в Южния парк. По темата вече са проведени срещи с различни заинтересовани страни.

Ех, колко хубаво. Че в парка няма да поникне поредният мол, а ще се появи така лелеяната детска болница. Евентуално.

"Проектът за изграждане на детска болница в двора на "Александровска", който беше възложен от предишното правителство, не може да бъде изпълнен и остава да бъде прекратен. Не може да се изпълни, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране. Ние обаче не сме се отказали от идеята да изградим детска болница, обсъждаме я от лятото", обясни още министърът. И допълва, че в Плана за устойчивост е посочено, че на същия терен ще бъде поставен протонен ускорител. Той ще е първият в цяла Източна Европа.

"Това е уред, който позволява лъчелечение на онкоболни деца. Затова смятаме, че мястото му е точно там. Болницата е включена в Плана за въздушна спешна помощ. Ще има хеликоптерни площадки с възможност за бързо транспортиране на пациенти. Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване в останалите детски отделения в страната", заяви още министър Кацаров.

Ох, не знам за вас, но на мен ми звучи малко като научна фантастика. Протонен ускорител...Хеликоптери... Абе то в отделенията легла няма, стените са черни от мухъл, лекарствата понякога сами ги купуваме! А сега - протонен ускорител. А, дано!

Дано нещо се случи в тази наша държава. И дано да е хубаво. За децата ни. Защото той, животът си тече. И утре тези деца, които сега "убиваме", защото някой не намира време и средства, за да ги изпрати за лечение в чужбина - трансплантация, например, ще лекуват нас. Те са бъдещите учители, лекари, инженери, програмисти, журналисти. Те.

Бъдещето на нацията. И ако искаме да имаме бъдеще и това бъдеще да бъде хубаво, трябва сега да се погрижим. Нали?

И дано този строеж започне скоро. И дано тече качествено. Без драми, кражби, недовършени процедури и да получи всички нужни разрешителни. Дано през тези години Господ да пази децата ни. Защото ние не можем да им предложим онова, което заслужават и им се полага - качествено здравеопазване.

И няма значение кой ще е шеф на тази болница. Не става въпрос за постове, а за служба в полза на децата на България.

Моля ви, замислете се. Защо са тези притеснения, пререкания, протести? Нали всички искаме едно - по-добро здравеопазване. Здравеопазване, което да може да дава качествена, адекватна грижа на болните. А не здравеопазване, в което се предлагат скъпо платени услуги за несъществуващи заболявания. А болните да обикалят улиците и да търсят спасение, което не дебне отникъде...

Защото времето тече. И много от вашите пациенти скоро ще се превърнат в ангели. И ще лежат на вашата съвет.